Zomer- en winterbanden, wat is het verschil?
Dat er een verschil zit tussen zomer- en winterbanden wist je waarschijnlijk al. Maar waar zit dat verschil hem nou precies in? Wat is het contrast en wat zijn de voor- en nadelen van zomer- en winterbanden?
Mooren Auto zet de verschillen voor je op een rijtje zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken!
Profiel
Een duidelijk verschil tussen zomer- en winterbanden zijn de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen.
De lamellen in winterbanden zorgen voor extra grip bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. De meeste lamellen zijn dwars op de winterband geplaatst om extra grip te creëren bij het remmen. Voor extra stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal.
Hoe werken lamellen?
Door de lamellen in het profiel van de winterband beweegt het profielblok eenvoudig. Hierdoor ontstaan al bij kleine inspanningen vier aangrijpingspunten op het wegdek. Bij het profiel van een zomerband moet veel kracht worden uitgeoefend om het profielblok te vervormen. Bovendien heeft de band slechts één aangrijpingspunt op het wegdek.
Rubbersamenstelling
Ook de rubbersamenstelling van zomer- en winterbanden verschilt. Het loopvlak, het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek (winterband) is namelijk voorzien van een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen met als voordeel dat je meer grip op het wegdek ervaart.
Het rubber van een zomerband vervormt moeilijk bij een temperatuur van nul graden ,terwijl het rubber van een winterband flexibel blijft.
Rubber op het wegdek: zo ontstaat grip
De grip van een band wordt bepaald door 2 factoren:
1. het plakken van het rubber op het wegdek.
2. de vervorming van het rubber over oneffenheden.
Het plakken van het rubber op het wegdek zorgt voor ongeveer 75% van de grip op droog wegdek. Je kunt je vast voorstellen dat bij nat weer het aangrijpen van het rubber over de oneffenheden op het wegdek veel belangrijker is. Wanneer er een kleine laag water op het wegdek ligt, vermindert de grip snel. Je kunt het vergelijken met een plakbandje op een nat raam plakken.
Oneffenheden in het wegdek
Ieder wegdek bestaat uit kleine oneffenheden. Door de zachtere rubbersoort van de winterband vervormt het rubber makkelijker wanneer hij over oneffenheden in het wegdek rijdt.
Kortom, oneffenheden in het wegdek worden makkelijker opgevangen. De band heeft dus meer contact met het wegdek en dat betekent: meer grip!
Al deze verschillen zijn er natuurlijk met een reden. Zo heb je in de zomer met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Het profiel van winterbanden is namelijk ontworpen voor gebruik in de sneeuw en dus minder effectief op droog wegdek. Dat geldt nog sterker bij banden die geschikt zijn voor een hogere snelheid.
Bij Mooren Auto kun je je banden elk seizoen gemakkelijk om laten ruilen. Ook kun je de set banden die niet onder de auto zitten bij ons opslaan in het bandenhotel. Een afspraak maken kan gemakkelijk via de website.