Zomer-checklist voor jouw auto

Ben jij van plan om deze zomervakantie met de auto op reis te gaan? Om een hoop stress te voorkomen, raden wij je aan om van tevoren voldoende aandacht aan je auto te besteden.

In deze blog geven we je 6 stappen om je auto zomerklaar te maken! 

Stap 1: Bandencheck

We beginnen allereerst met de bandencheck. Het is noodzaak om te controleren of het profiel en de bandenspanning optimaal zijn. Zo zijn goede zomerbanden belangrijk als je een reis gaat maken naar een verre bestemming. Heb je nog geen zomerbanden onder je auto?

Dan raden we je aan om deze alsnog voor de vakantie aan te schaffen. Zomerbanden bieden namelijk meer veiligheid en grip wanneer het wegdek warm is. 

Heb je wel al zomerbanden?

Dan adviseren wij je om nog even de bandenspanning en het profiel te controleren. Dit kan gemakkelijk bij Mooren Auto in de garage. Mocht de bandenspanning niet optimaal zijn, dan kunnen wij deze direct op de juiste spanning brengen. 

Stap 2: Controleer de vloeistoffen

Een andere belangrijke stap is om de vloeistoffen van je auto te controleren. We hebben het dan over de motorolie, de koelvloeistof en de ruitensproeiervloeistof. Het is noodzaak dat er altijd voldoende in de auto zit. 

Het is essentieel dat je auto voldoende motorolie heeft, want wanneer dit niet het geval is, zal de motor vastlopen. Dat is niet alleen vervelend, maar ook nog eens erg duur grapje. In onze garage kan je altijd de motorolie laten controleren. Zit er niet genoeg in, dan vullen we dit direct weer bij. 

Ook de koelvloeistof controleren is belangrijk. Overigens raakt de koelvloeistof over het algemeen niet snel op, maar toch is het vervelend als je tijdens je reis stil komt te staan, omdat er te weinig aanwezig was. Ook de koelvloeistof kun je gemakkelijk bij ons laten checken en bijvullen.

Tot slot de ruitenwisservloeistof. Zeker als je richting het zuiden reist, kun je last krijgen van flink wat insecten op je voorruit. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat er genoeg ruitensproeiervloeistof aanwezig is!

Stap 3: Verlichting check

Het is ook van essentieel belang om de verlichting van je auto te laten checken voordat je op reis gaat. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Start gewoon even de auto en zet de verlichting aan. Controleer de koplampen, alarmlichten, remlichten en knipperlichten.

Het makkelijkste om dit even samen met iemand te doen. Werkt alles? Top! Toch nog een lamp die het niet doet? Kom even langs bij Mooren Auto in de garage en wij vervangen hem met gemak. Zo voorkom je vervelende boetes in het buitenland.

Stap 4: Remmencheck

Stap 4 is de remmencheck. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk! Zo vindt slijtage aan de remmen geleidelijk plaats. Rijd je vaak kleine afstanden of rijd je een automaat, dan wordt de slijtage zelfs versneld. Je wil natuurlijk voorkomen dat je remmen niet goed functioneren. Laat ze daarom gewoon even checken bij ons in de garage. Mochten ze wel versleten zijn dan vervangen we ze gewoon zodat je veilig de weg op kan!

Stap 5: Veiligheidscheck

Iets wat ook niet vergeten mag worden; zorgen voor de juiste uitrusting. In Europa komen de verkeersregels over het algemeen wel overeen, maar toch zijn er een aantal dusdanige verschillen. Iets wat bijvoorbeeld per land verschilt is de verplichte uitrusting van je auto. Zo is het in Frankrijk verplicht om een alcoholtester bij je te hebben en in België is een brandblusser verplicht. Check voordat je op vakantie gaat dus even welke verplichtingen het land van jouw bestemming heeft! 

Stap 6: Trekhaak check

Tot slot is het belangrijk om de trekhaak te checken. Ben je bijvoorbeeld van plan om een fietsendrager te plaatsen of om een aanhanger of caravan te trekken? Dan is het belangrijk dat de trekhaak in topconditie is. Heeft de auto een afneembare trekhaak? Controleer dan ook even of deze goed is aangesloten. 

Wij van Mooren Auto begrijpen dat je zonder stress de vakantie in wil gaan. Daarom kun je gewoon bij ons een vakantiecheck laten doen! Wil jij zonder zorgen de weg op? maak een afspraak, of kom vrijblijvend langs.