Werken jouw remmen nog goed?

Ontdek het hier!

De remschijven zijn een belangrijk onderdeel van je auto. Het is immers noodzakelijk dat je goed kunt remmen. De remschijven kunnen gemakkelijk slijtage oplopen, daarom moet de conditie van de remschijven goed in de gaten worden gehouden. Benieuwd hoe je dit goed in het oog houdt? Wij leggen het je graag uit!

Daarnaast vertellen we je in deze blog ook: 

  1. hoe de remschijven werken.
  2. welke soorten remschijven er zijn.
  3. wanneer er sprake is van slijtage aan de remschijven.
  4. hoe we je remschijven vervangen.

1. Hoe werken de remschijven?
De remblokken staan in verbinding met het rempedaal, en de remschijven staan in verbinding met het wiel. Als je het rempedaal intrapt, worden de remblokken tegen de remschijf aangedrukt. Dit zorgt voor wrijving, waardoor het wiel minder makkelijk kan draaien. Zo komt je auto uiteindelijk tot stilstand. 

2. Welke soorten remschijven zijn er?
Er zijn 2 verschillende soorten remschijven.
Geventileerde remschijven. Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, kunnen deze schijven de warmte die vrijkomt tijdens het remmen beter afvoeren. Hierdoor kun je hard remmen zonder dat er slijtage optreedt.
Massieve remschijven. Deze massieve schijven kunnen warmte tijdens het remmen juist minder goed afvoeren dan de geventileerde remschijven. Daarom worden ze vaker gemonteerd op kleinere of minder zware auto’s.. 

3. Hoe voorkom je slijtage aan de remschijven?
Controleer je remmen altijd tijdig zodat je slijtage voorkomt. Voel je bijvoorbeeld een wisselende remkracht of trillingen bij het remmen, dan kan dit betekenen dat je remschijven krom zijn. Dit kan komen door een plotselinge temperatuurwisseling. Ook kan er slijtage ontstaan wanneer de remblokken en remschijven constant tegen elkaar aan drukken. Bij een APK-keuring wordt er altijd gekeken naar de remschijven, maar houd de schijven zelf ook goed in de gaten om schade te voorkomen.

4. Vervangen van je remschijven
Is er sprake van te veel slijtage of kromme remschijven?, dan moeten deze vervangen worden. Op dezelfde as (voor of achter) moeten altijd links én rechts de remschijven vervangen worden. Anders krijg je namelijk een ongelijke remwerking. 

Als remschijven vervangen moeten worden, moeten er ook altijd nieuwe remblokken gemonteerd worden. Dit is essentieel voor een optimale werking van de schijven. Andersom is dit overigens niet het geval. In de garage bij Mooren Auto wordt tijdens een keuring altijd gecheckt of de remschijven en blokken nog goed werken. Je kunt bij ons altijd terecht voor een afspraak. Verder nog vragen? Bel, mail of kom gerust even langs!