
Welke verschillende hybride auto's zijn er
Het Nederlandse wagenpark kent steeds meer hybride auto’s. Een hybride auto combineert een benzine- of dieselmotor met een elektromotor. Hybride auto’s zijn er in diverse soorten, maar het doel is steeds hetzelfde: een zo laag mogelijk brandstofverbruik. Het kopen van een hybride occasion kan dus heel interessant zijn. In deze blog lees je waarop je moet letten bij het kopen van een hybride auto.
Wat is een hybride auto
Bij het zoeken naar een hybride auto krijg je te maken met diverse soorten hybridetechniek. De meeste hybride auto’s zijn uitgerust met een benzinemotor die samenwerkt met een elektromotor. Maar er zijn ook modellen met dieselmotor en een elektromotor. Verder is er onderscheid tussen hybride, mild-hybride en plug-in hybride auto’s. Een hybride auto is voorzien van een compact batterijpakket en een kleine elektromotor. De accu van een hybride auto kun je niet zelf opladen, de auto regelt dat zelf. Dat doet hij door het terugwinnen van remenergie tijdens afremmen en uitrollen en soms ook door de verbrandingsmotor iets harder te laten werken. Doordat ze de opgeslagen energie slim inzetten, zijn hybride modellen vaak merkbaar zuiniger dan vergelijkbare auto’s met alleen een verbrandingsmotor. Sommige hybride auto’s kunnen een paar kilometer volledig elektrisch rijden, al zijn ze daar niet voor bedoeld.
Mild-hybride auto
De mild-hybride auto is een steeds vaker voorkomende hybridevariant. Een auto met mild-hybridetechniek is voorzien van een kleine elektromotor, die de verbrandingsmotor kan ondersteunen met extra trekkracht en vermogen. De energie voor deze motor komt uit een kleine accu, die wordt opgeladen met remenergie. Hierdoor levert de mild-hybride auto krachtigere prestaties tegen een net iets lager brandstofverbruik. De werking van de mild-hybridetechniek zul je tijdens het rijden niet of nauwelijks merken – deze auto’s kunnen dan ook niet volledig elektrisch rijden.

Plug-in hybride auto
De accu van plug-in hybride auto’s kun je opladen aan het stopcontact en aan een laadpaal. Deze auto’s zijn voorzien van een groter batterijpakket dan normale hybride auto’s en meestal ook van een sterkere elektromotor. Wie een plug-in hybride auto koopt, kan daarmee volledig elektrisch rijden, vaak over een afstand van 25 tot 50 kilometer. Een plug-in hybride die puur elektrisch rijdt, is net zo stil als een volledig elektrische auto en verbruikt ook geen brandstof. Veel berijders kunnen hierdoor helemaal elektrisch naar het werk en terug rijden – schoon en goedkoop. Op langere ritten wordt, zodra de accu bijna leeg is, de verbrandingsmotor automatisch ingeschakeld. Dan gedraagt de plug-in hybride auto zich als een gewone hybride, totdat hij opnieuw geladen is.