Welke rijhulpsystemen zijn er?

Auto’s worden steeds slimmer en worden steeds vaker uitgerust met hulpsystemen om het autorijden makkelijker én veiliger te maken. Deze systemen worden rijhulpsystemen genoemd en er zijn veel verschillende. In deze blog geeft Melvin je een overzicht van de meest voorkomende systemen en wat deze voor je kunnen doen.

Lane Departure Warning 

Lane Departure Warning, ook wel Lane Assist genoemd, houd je altijd veilig binnen de rijbaan. Sensoren scannen continu de rijbaan en ‘zien’ of je op koers blijft. Dreig je onbedoeld – zonder richting aan te geven – buiten je rijbaan te raken, dan geeft Lane Assist een melding of trilling aan je stuur. Door deze signalen wordt de bestuurder gewaarschuwd om in te grijpen. Een uitgebreidere versie van dit systeem is Lane Keeping Assist, dan voert de auto zelf handelingen uit om binnen de lijn te blijven. 

Adaptieve Cruise Control 

Cruise Control laat je auto met een constante snelheid rijden. Dat is prettig, maar op drukke wegen werkt het niet optimaal. Om voldoende afstand te houden moet je vaak remmen wat het rijden alsnog onrustig of onveilig kan maken. Adaptive Cruise Control gaat verder, dat houdt automatisch voldoende afstand tot je voorliggers. Je schakelt de Adaptive Cruise Control in en stelt zelf de snelheid en de afstand tot je voorliggers in. Het systeem scant met een radarsensor de weg en zorgt ervoor dat jij automatisch afremt of versnelt met het verkeer voor je.

Automatic Emergancy Braking

Automatic Emergancy Braking (AEB) is een remtechnologie waarbij een auto een noodsituatie herkent en zelfstandig de remdruk opvoert om zo een aanrijding te voorkomen, of in elk geval de schade te beperken. Bij lage snelheid voert dit systeem automatisch de noodstop uit. Ook activeert dit systeem automatisch het ABS systeem. Dit onderdeel van de reminstallatie zorgt ervoor dat de wielen niet blokkeren en de auto bestuurbaar blijft. 

Vermoeidheidsherkenning

Vermoeidheid is een van de hoofdoorzaken van ongevallen. Het vermoeidheidsherkenningssysteem voelt aan de hand van stuurgedrag aan of de bestuurder nog oplettend rijdt. Als dit niet zo is verschijnt er een symbool in het dashboard van een kop koffie die aangeeft dat het tijd is voor rust. 

Blind Spot Sensor

Je doet je best om tijdens het rijden alles in de gaten te houden, maar het kan zijn dat je een medeweggebruiker over het hoofd ziet. Met de Blind Spot Sensor, ook wel Side Assist genoemd, wordt je hiervoor gewaarschuwd. Het systeem helpt je om het inhalende verkeer te detecteren. Zit er iemand naast je op de andere rijbaan? Dan licht er een lampje op in je buitenspiegel. Zo kan je op tijd reageren en voorkom je onveilige situaties.  

Traffic Jam Sssist

File is één van de grootste verkeersergenissen. Je bent voortdurend aan het remmen, optrekken en het verkeer in de gaten aan het houden. Traffic Jam Assist loodst je comfortabel en veilig door de file, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Dit systeem combineert Adaptive Cruise Control met Lane Assist. Het systeem ziet als je voorligger afremt of stilstaat en remt dan zelf af. Komt het verkeer daarna weer op gang, volgt Traffic Jam Assist automatisch de door jou gekozen rijbaan.

Deze rijhulpsystemen zijn een grote toevoeging voor de verkeersveiligheid van jezelf en anderen in het verkeer, maar dan moeten ze natuurlijk wel goed werken. Bij Mooren Auto zorgen wij ervoor dat de camera’s en sensoren in je auto goed worden afgesteld zodat de weg en je voorganger goed worden afgelezen. Heb je vragen? Bel of mail mij en dan help ik je graag verder. Zo kunnen we 100% veilig de weg op!

Melvin Angenent

Service Adviseur

Melvin@moorenauto.nl

Bosch Car Service Mooren Auto B.V. in Roelofarendsveen