Waarom er een Europees bandenlabel wordt gehanteerd

Dit zijn de 3 redenen

Vanaf 1 november 2012 zijn alle Europese verkooppunten van autobanden verplicht om het Europees bandenlabel te voeren. Het bandenlabel geeft informatie over:
 

  • het brandstofverbruik van een band
  • de veiligheid van een band
  • de geluidsproductie van een band

De bedoeling hiervan is om consumenten een bewuste keuze te laten maken.

Het bandenlabel gaat hiermee verder dan de bekende energielabels voor auto’s. Op energielabels staat namelijk alleen informatie over energieverbruik (CO2-uitstoot). Op het Europees bandenlabel lees je niet alleen dit, maar dus ook over geluidsproductie en veiligheid.

Als maat voor veiligheidsprestaties wordt er gekeken naar hoe goed de band remt in natte omstandigheden. Het label moet de verkeersveiligheid verhogen en de belasting voor het milieu verlagen. 

Wat zegt het Europees bandenlabel?

Het label zegt iets over:

  1. Brandstofverbruik

Een band heeft een zogeheten rolweerstand. Hoe sterker de rolweerstand, hoe meer brandstof er nodig is om die weerstand te overwinnen.

  1. Veiligheid

Er zijn meerdere eigenschappen van een band die veiligheid bieden. Denk hierbij aan de hoeveelheid grip, het vermogen om af te kunnen remmen en het vermogen om weerstand te bieden tegen aquaplaning. Als kenmerk om de veiligheid van een band op het label te nemen is gekozen voor de remweg op nat wegdek.

  1. Geluidsproductie

Op het label staat alleen informatie over het geluid van de banden buiten de auto. Het geluid van banden binnen de auto kan anders worden ervaren. 

Mooren Auto vindt het goed dat er aandacht is voor de kwaliteit van autobanden. Het label stimuleert bandenfabrikanten om een geluidsarme, veilige band te ontwikkelen waarmee zuinig gereden kan worden. 

Heb je nog vragen of wil je advies over de aankoop van je banden? Kom langs bij Mooren Auto, bel 071-3319867 of maak gemakkelijk een afspraak op de website. Wij helpen je graag!