Hoe onderhoud je de radiateur van je auto?

Voorkom onnodige motorschade

De radiateur is een belangrijk onderdeel van de motor van je auto. Zonder goed werkende radiateur zal de motor namelijk oververhit raken. Dit kan grote gevolgen hebben voor het voertuig, denk aan motorschade.

Het is daarom noodzaak om regelmatig een controle uit te laten voeren in de garage. Zo voorkom je onnodige kosten op dure reparaties…

In deze blog leggen we je precies uit:

  • wat een radiateur is en hoe het object werkt.
  •  wanneer er sprake is van een lekkende radiateur.
  •  waarom je motorschade beter kan voorkomen dan genezen!

 
Benieuwd naar de voordelen van een goed werkende radiateur? Hieronder lees je alles wat je als automobilist moet weten over de radiateur!

1.     Wat is een radiateur?

De radiateur is een belangrijk onderdeel van het koelsysteem van je auto. Het voorkomt namelijk dat de motor oververhit raakt, en dus niet beschadigd…

Maar hoe gaat dit nou precies in zijn werking?

Uitleg: Bij het brandstof-verbrandingsproces van je auto komt logischerwijze veel warmte vrij. Op het moment dat je trots op vier wielen geen koelsysteem heeft, is oververhitting slechts een kwestie van tijd.

Zo ziet het efficiënte proces eruit:

  1. Via de doorstroomruimtes (om de cilinders van de motor) vloeit koelwater.
     
  2. Het stromende koelwater neemt warmte op en komt vervolgens in de radiateur terecht.
     
  3. Deze radiateur bevat praktische, kleine buisjes met daartussenin lamellen. Door de zijwind koelt het warme water af en kan het hergebruikt worden om de motor opnieuw te koelen.

 
Zo zorgt een goed werkende radiateur er dus voor dat oververhitting voorkomen wordt. Een eenvoudig, maar uiterst efficiënt systeem om de kans op motorschade te minimaliseren.

2.   Wanneer is er sprake van lekkage?

Het komt wel eens voor dat er lekkage ontstaat in de radiateur. Veel voorkomende oorzaken van zo’n lek zijn:

1. steenslag
2. verstopping door insecten 

Kom je tot de conclusie dat de koelvloeistof van je auto wel erg vaak bijgevuld moet worden, dan is het lek waarschijnlijk al boven.

Dit duidt namelijk vaak op een lekkage van de radiateur.

Het is daarom belangrijk om maandelijks even de koelvloeistof van je auto te checken. Zo kan je lekkages tijdig traceren en voorkomen dat er schade aan je motor optreedt.

3.     Wat zijn de kosten van een nieuwe radiateur?

Is er sprake van een lek? dan kun je dit stoppen met bijvoorbeeld een vloeistof of een pil. Dit is alleen wel écht een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk zal je de radiateur met een lek gewoon moeten laten vervangen. 

De prijzen voor deze service verschillen per automodel. Twijfel je? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvende offerte.


4. Schade voorkomen is altijd beter dan genezen!

Check dus maandelijks even of de koelvloeistof nog op peil is. Als dit niet het geval is kan dat namelijk duiden op lekkage. Bij Mooren Auto in de garage kan je altijd terecht voor een controle

Zo gaan we allemaal met een koele motor de weg op!