Vogelpoep? Tips om de lak van je auto te beschermen

Je kent het vast wel, je auto net gewassen en voor je het weet zit er alweer vogelpoep op. Er is niets zo belangrijk voor de uitstraling van je auto als die mooie, glimmende laklaag. Maar helaas hebben vogels daar ‘lak’ aan. Vogelpoep is allesbehalve een onschuldig uitwerpseltje, het kan namelijk schadelijk zijn voor je lak. Het is dus van groot belang om vogelpoep te verwijderen, maar hoe doe je dat zonder krassen op je auto te krijgen?

Lakschade voorkomen

Ondanks vogelpoep op je auto niet altijd te vermijden is, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op schade te minimaliseren. Zorg ervoor dat er een goede waxlaag op je auto zit. Dit zorgt ervoor dat de zuren niet direct intrekken in je lak. Je kunt de waxlaag handmatig aanbrengen, of in de wasstraat een hotwaxprogramma kiezen. Wanneer je je auto voor langere tijd op dezelfde plek hebt staan is het aan te raden een beschermhoes aan te schaffen.

Zonlicht

Vogelpoep is erg chemisch. De uitwerpselen branden vrijwel direct in je lak en kunnen doffe plekken en lakbeschadiging veroorzaken, zeker bij veel zonlicht. Heb je geen tijd om direct de vogelpoep weg te halen dan is het belangrijk dat je je auto niet in de zon parkeert. Zonlicht en warmte zorgen ervoor dat het zuur nog sneller in je autolak trekt.

Tips voor het verwijderen van vogelpoep

Hoe krijg je de uitgedroogde vogelpoep van je auto zonder krassen? Het advies is om het eerst te laten weken. Leg een natte spons, het liefst met warm water, op de plaats waar de vogelpoep zit. Druk een beetje op de spons en laat de vogelpoep week worden. Dep daarna voorzichtig de lak schoon. Let op: Ga niet wrijven! Dit kan krasjes achterlaten op de auto.