Veilig rijden met ijzel of sneeuw?

Deze 5 tips helpen je!

Het nieuwe jaar is misschien in zicht, maar de winter is nog lang niet afgelopen. Sterker nog, de afgelopen dagen is het een stuk kouder geworden, waardoor bevroren ruiten en sneeuwbuien op de loer liggen.

Maar wat moet je nu precies doen om je auto vrij van sneeuw en ijs te houden?In deze blog geeft Mooren Auto 5 stappen om jouw auto sneeuwvrij te houden. 

Tip 1: Veeg de sneeuw van je auto

Het klinkt misschien logisch, maar er gebeuren nog regelmatig ongelukken door opwaaiende sneeuw- of ijsblokken. Het is daarom noodzakelijk om te bekijken hoe je auto (vooral het dak) eruit ziet voordat je vertrekt. Eenmaal op de weg wil je natuurlijk niemand in gevaar brengen. Vergeet daarnaast de kentekenplaten niet; deze moet te allen tijde zichtbaar zijn.

Tip 2: Verlichting controleren

Voordat je in de auto gaat zitten, moet je eerst nog even controleren hoe het staat met de verlichting. Net als met donker of regenachtige weersomstandigheden, is het met sneeuw ook belangrijk dat je jezelf goed zichtbaar kunt maken voor andere weggebruikers. 

Tip 3: Spiegels schoonmaken

Het is van groot belang dat je voor het instappen nog even controleert of je spiegels niet bevroren of ondergesneeuwd zijn. Is dit wel het geval, veeg ze dan zo goed mogelijk schoon, zodat je er zonder moeite in kunt kijken. 

Let erop dat je de spiegels niet bekrast. Gebruik iets zachts, of een geschikte krabber. Heb je spiegelverwarming? zet die dan aan nadat je de auto start. 

Stap 4. Ruiten

De kans is groot dat je ruiten gaan bevriezen in de winter . Krabben voor het instappen is dan essentieel. Hierbij is het belangrijk dat je niet smokkelt of slechts een deel van de ruiten vrij van sneeuw of ijs maakt.

Neem die extra minuten in de kou voor lief en zorg ervoor dat alles gedaan is. Het gebruik van warm water raden wij ten zeerste af. Tot slot kun je er ook voor kiezen om een zeil aan te schaffen voor over de ruit. Zo voorkom je dat deze ondersneeuwt of bevriest. 

Stap 5. Ruitenwissers, sloten en vloeistoffen

Voor de laatste stap kijken we naar de ruitenwissers, de sloten en de vloeistoffen. Het kan verleidelijk zijn om sneeuw weg te vegen met je ruitenwissers, maar als deze bevroren zijn, vernietig je het motortje. Wil je een portier openen, let er dan op dat deze niet dichtgevroren is.

Zorg er tenslotte voor dat je de correcte vloeistoffen in de auto hebt zitten. Let hierbij vooral op vloeistoffen zoals koelvloeistof en ruitenvloeistof, die de vorst wel aankunnen. 

Door deze 5 stappen te volgen zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van anderen!