Veilig de herstmaanden doorrijden

We geven je 5 tips!

De ‘R’ zit alweer even in de maand. En wij, als autobedrijf, weten als geen ander wat dat betekent: het aantal verkeersongevallen neemt toe. Veel regen, harde windstoten en gladde wegen staan op ons te wachten. Het is zelfs zo erg dat wanneer het heeft geregend en de wegen dus nat zijn, er twee keer zo veel ongevallen plaatsvinden als tijdens droog weer. 

Daarom geeft Mooren Auto in deze blog 5 tips om veilig de herfstmaanden door te komen.

 1. Let op gladde schoenzolen

Het klinkt misschien wat gek, maar het is gevaarlijker dan je denkt. Als het buiten heeft geregend en je stapt met natte schoenzolen in de auto, is de kans groot dat je van de rem- of gaspedaal glijdt. Dit kan voor onveilige situaties zorgen op de weg. Dus zorg er altijd voor dat de zolen van je schoenen goed droog zijn. 

2. Verwacht harde windstoten

Anticiperen kun je leren: door het onverwachte te verwachten loop je al 2 stappen voor. Al het geregen gaat vaak hand in hand met harde windstoten. Houd hier rekening mee. Je kan zomaar verrast worden door rukwinden op bruggen, viaducten en wanneer je bijvoorbeeld een vrachtwagen inhaalt. Dit kan gevaarlijke situaties uitlokken voor jou en andere weggebruikers. 

3. Winterbanden

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar winterbanden aanschaffen is een must. Wees er ook dit jaar weer op tijd bij met het monteren van je winterbanden. Over de voordelen van winterbanden in extreme weersomstandigheden hoeven we het waarschijnlijk niet meer te hebben, maar wij willen nog wel één ding duidelijk maken:

winterbanden zijn gemaakt om je veiligheidsmarge te vergroten, niet om harder te kunnen rijden met slecht weer.  

4. Let op aquaplaning 

Aquaplaning treedt op wanneer er te veel water op de weg ligt en de band van je auto de waterhoeveelheid niet meer af kan voeren. Wat er dan gebeurt is dat je band als het ware drijft op het water.

Merk je dat je grip verliest, omdat je band te weinig profiel heeft of omdat je simpelweg te hard rijdt?Laat dan het gas los en stuur vooral niet bij. De auto krijgt dan snel weer zijn grip terug. 

5. Pas je rijgedrag aan

Als laatste: pas je rijgedrag aan naar de weersomstandigheden. Het klinkt zo simpel, maar helaas komen weggebruikers hier vaak te laat achter. Laat je niet verrassen door de regen, gladde wegenen harde windstoten. Rijd niet te hard, rijd met je dimlichten aan tijdens mist en houd afstand van je medebestuurders. Zo voorkom je echt ongelukken. 

Met deze 5 tips hoopt Mooren Auto dat iedereen veilig de herfstmaanden doorkomt. Heb je nog ergens vragen over of wil je een afspraak maken voor je winterbanden? Bel: 071-3319867, maak gemakkelijk een afspraak via de website of kom vrijblijvend bij ons langs!