Tips om afleiding tijdens het rijden te voorkomen

Voorkom ongelukken!

Zit je wel eens in de auto en vergeet je dat je aan het rijden bent? Heb je ooit een afslag gemist op je vaste routes? Of moet je soms heel hard remmen omdat er ‘plots’ een obstakel in je weg lag? Dan ben je waarschijnlijk afgeleid geweest tijdens het autorijden. Ogen van de weg, handen van het stuur of even een berichtje lezen op je telefoon; we vertellen je de 5 grootste oorzaken van afgeleid rijden. Benieuwd naar tips om dit te voorkomen? Lees dan deze blog!

1. Smartphone gebruiken tijdens het rijden

De meeste verkeersongelukken worden veroorzaakt door autobestuurders die worden afgeleid door hun smartphone en als gevolg hiervan concentratie verliezen.

Veel bestuurders kijken namelijk snel even op het scherm van hun mobieltje als ze een notificatie krijgen. 

Je bent logischerwijze minder geconcentreerd als je bezig bent met je telefoon. Zelfs als je maar heel even kijkt. Je aandacht ligt ergens anders dan bij het verkeer. Hierdoor kun je onbewust langzamer gaan rijden of slingeren. 

Tip 1:Zet het geluid van je telefoon uit en leg het ergens neer waar je er niet direct bij kunt. Zo voorkom je dat je je telefoon uit gewoonte pakt. Een ongelukje zit tenslotte in een klein hoekje…

2. Eten en drinken

In de auto ontbijten, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Het bespaart je namelijk een hoop tijd in de ochtend. Als je eet of drinkt in de auto, zijn je hersenen gefocust op de bewegingen die je moet maken om te kunnen consumeren.

Dit geldt ook voor even snel een banaantje eten of een koffie-to-go drinken. De focus van je hersenen ligt niet meer bij de weg. Dit alles zorgt voor afleiding en dus risico’s.

Tip 2: Toch maar even thuis ontbijten de volgende keer!

3. Problemen met de navigatie

Er zijn een hoop autobestuurders die hun navigatiesysteem pas instellen als ze al aan het rijden zijn. Of je dit nu doet via de telefoon of op de TomTom, je aandacht is in dit soort situaties overal behalve op de weg.

Tip 3: Zorg er altijd voor dat je je navigatiesysteem vooraf goed instelt. Door dit te doen hou je je aandacht waar deze hoort: op de weg!

4. Verkeersongevallen langs de weg

Als je een verkeersongeval ziet langs de weg, ben je vaak geneigd om te kijken wat er aan de hand is. Het waarnemen van verkeersongelukken vereist veel van je aandacht, waardoor je wederom wordt afgeleid.

Na een ongeval ontstaan er daardoor ook heel vaak ongelukken op tegenoverliggende rijbanen, wegens ‘ramptoerisme’. Mensen die met opzet langzaam gaan rijden als ze een verkeersongeval spotten om dit bijvoorbeeld te filmen. 

Tip 4: Let goed op bij een ongeval, ook op de tegenovergestelde rijbaan. Het verkeer kan plots tot stilstand komen. Rijdt door en zorg dat je niet hindert.

5. De autoradio

Een andere grote afleidingsfactor tijdens het autorijden is de autoradio. Veel mensen wisselen van radiozender zodra een bepaald liedje niet in de smaak valt. Door al het gedraai aan knopjes, ben je veel minder alert, wat tot gevaarlijke rijdgedrag kan leiden. Zet de radio sowieso niet te hard. Je reageert dan langzamer op veranderlijke verkeerssituaties en bent je minder scherp bewust van je omgeving.

Overigens behoort het prutsen aan hendeltjes of knopjes van o.a. verwarming, airconditioning of ruitenwissers eveneens tot de extreem aandacht-vretende handelingen achter het stuur. Ze vormen een enorme afleiding en zijn goed voor ongeveer 19% van de verkeersongelukken. Dit, omdat naderend onheil hierdoor veelvuldig over het hoofd wordt gezien.

Tip 5: Ben er van bewust dat je door bovenstaande handelingen afgeleid kan raken.