Tips voor een lang stilstaande auto

Soms gebruik je je auto even niet. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent, ziek bent of omdat je thuiszit door Corona. Ga je je auto na een langere tijd stilstaan weer gebruiken? Bekijk de volgende tips, dan kan je veilig en onbezorgd op weg. 

Wat als mijn auto lang stilstaat?

Als je auto langere tijd stilstaat, zijn er een aantal belangrijke onderdelen in je auto waar je op moet letten voordat je weer kilometers gaat maken. Het belangrijkste onderdeel om te controleren is de accu. Bijna alle systemen in je auto verbruiken namelijk stroom van je accu. Normaal gesproken laadt de accu tijdens het rijden op, maar dat gebeurt nu niet. Wanneer je accuspanning te laag is, kan je startproblemen krijgen. Rijdt daarom af en toe een rondje met je auto, dan zorg je dat je accu bijlaadt. 

Hoe kun je problemen voorkomen?

Ons advies is om minimaal een keer per weel een half uur te rijden. Dan heeft de motor de tijd om op temperatuur te komen en kan de accu bijladen. Zo voorkom je een hoop problemen. Denk ook aan het controleren van de vloeistoffen en de bandenspanning. Zit er vogelpoep op je auto? Haal dit gelijk weg. Als je vogelpoep te lang laat zitten heb je kans op vervelende lakschade. 

Tips voor als je je auto weer gaat gebruiken

TIP #1: controleer je bandenspanning

Wanneer je auto stilstaat, kunnen je banden spanning verliezen. Als de auto echt een lange tijd stilstaat kan het zelfs zijn dat ze iets vervormen. Door de bandenspanning te controleren kun je problemen voorkomen. 

TIP #2: voorzichtig remmen

Als je auto stil staat, kan er een roestaanslag op je remmen ontstaan. Na een aantal keren constant en rustig remmen, gaat deze aanslag vanzelf weer weg. Hoor je geluid bij het remmen? Geen zorgen, dat is normaal en het geluid zal weg zijn als de roestaanslag van je remmen af is. 

TIP #3: reinig je ruiten

Er gaan snel stof en pollen op je auto ruiten zitten, maak daarom je ruiten schoon. Als er namelijk te veel vuil op je autoruiten zit kun je problemen krijgen met de ruitenwissers, en het kan krassen veroorzaken. 

Wil je liever een check uitlaten voeren in onze werkplaats? Geen probleem, we helpen je graag!