Melvin vertelt: 3D uitlijnen van groot belang

Sinds afgelopen maand beschikt Mooren Auto over een gloednieuw 3D-uitlijnsysteem. Met behulp van dit systeem kunnen we iedere auto, zelfs auto’s met de nieuwste hulpsystemen, zorgvuldig uitlijnen. In deze blog vertel ik je waarom wij zo blij zijn met het nieuwe systeem en waarom uitlijnen voor iedere personenauto van groot belang is.

De basis van uitlijnen

Om je uit te kunnen leggen waarom uitlijnen zo belangrijk is, moeten we terug naar de basis. Bij de bouw van jouw auto zijn de wielen door de fabrikant zeer precies in een bepaalde positie geplaatst. Dit zorgt ervoor dat jouw auto prettig rijdt en de bandenslijtage minimaal is. Na verloop van tijd ontstaan er kleine afwijkingen in deze wielstanden, waardoor de auto minder koersvast is en de banden sneller en onregelmatiger zullen slijten. Met een verminderde veiligheid als gevolg.

Van klassieker tot de nieuwste Porsche

Ons nieuwe 3D-uitlijnapparaat is te gebruiken voor alle auto’s, van eentje uit 1995 tot de nieuwste Tesla. Voor de toekomst van onze werkplaats is het belangrijk dat wij beschikken over dit uitlijnapparaat, aangezien de nieuwste auto’s steeds vaker zijn uitgerust met allerlei hulpsystemen om de auto automatisch te laten sturen en af te remmen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Pre Crash en Adaptive Cruise Control. Wanneer deze hulpsystemen niet goed zijn afgesteld kan dit voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen.

Bij het Pre Crash systeem zit er een camera op de auto die je voorganger leest. Wanneer je op de voorganger lijkt te gaan botsen remt de auto zelfstandig af, zonder een handeling van de bestuurder, en brengt je tot stilstand. Wanneer deze Pre Crash Camera niet goed op de voorganger staat afgesteld maar te veel op de weg, kan het zijn dat de auto automatisch tot stilstand wordt gebracht, bijvoorbeeld bij het inrijden van een aquaduct. Dat brengt gevaarlijke situaties met zich mee.

Wanneer moet jouw auto worden uitgelijnd?

Wanneer je bijvoorbeeld een stoeprand hebt geraakt of door een diepe kuil bent gereden, is het aan te raden jouw auto direct te laten uitlijnen. Echter adviseren fabrikanten om je auto na 20.000 kilometer of minimaal ieder jaar te laten uitlijnen. Je merkt vaak zelf dat je auto (opnieuw) uitgelijnd moet worden wanneer:

  • er (veel) slijtage ontstaat aan de buiten- of binnenkant van de autoband
  • de sturing van de auto erg zwaar of juist te licht aanvoelt
  • het stuur na een bocht niet vanzelf terugdraait
  • de auto afwijkt wanneer je over een rechte weg rijdt

De techniek

Ik zal je niet te veel vermoeien met de techniek achter het het 3D-uitlijnapparaat, maar bijzonder aan dit apparaat is de positie van de camera’s. Deze worden op de band van de auto geplaatst. Het systeem kent een grote database waarin op merk, model en bouwjaar de juiste afstelling kan worden gevonden. Een groot beeldscherm voor de brug toont de wielstand in een 3D-weergave en in graden / minuten. Ik ben zelf erg blij dat we met dit uitlijnapparaat kunnen werken. Het werkt fijn en snel. In onderstaande video geven we je een kleine impressie.

Meer informatie

Meer weten of een afspraak maken om jouw auto uit te laten lijnen? Neem contact met ons op via 071-331 98 67 of info@moorenauto.nl. Mijn collega’s van de werkplaats staan voor je klaar!

Met vriendelijke groet,

Melvin Angenent – 1e Autotechnicus