Meer grip en minder slippen? Dat is ASR!
Maar wat is ASR precies?
Moderne auto’s zitten vol met hulpsystemen die het leven van de bestuurder een stuk makkelijker en veiliger maken. Meestal worden deze systemen aangeduid met op het eerste oog onbegrijpelijke afkortingen. Maar zodra je je er een beetje in verdiept, wordt er veel duidelijk.
Een van die moeilijke afkortingen is ASR, dat staat voor Anti-Slip Regulation. Dit systeem staat bekend als Traction Control (TCR) en is van groot belang op natte en gladde wegen.
Maar wat doet ASR precies?
1. Wat doet ASR?
Iedereen die wel eens weg heeft proberen te rijden op een glad wegdek of in de sneeuw kent het gevoel; Je banden draaien wel, maar ze vinden geen grip en dus heb je niet de volledige controle over je voertuig. Je komt niet goed van je plek of je auto glijdt een beetje. Het is een onprettig en onveilig gevoel en dus hebben autofabrikanten een oplossing gevonden voor dit probleem in de vorm van Anti-Slip Regulation (ASR).
ASR zorgt ervoor dat je banden niet doorslaan, hoe hard je het gaspedaal ook intrapt. Dankzij ASR vind je dus een stuk makkelijker grip op een glad wegdek en blijf je beter in controle achter het stuur.
2. Hoe werkt ASR?
ASR werkt met enkele sensoren die direct een signaal naar de motor sturen als ze ‘voelen’ dat het wegdek niet genoeg grip biedt aan de banden. Dit signaal zorgt er vervolgens voor dat de motor minder hard draait waardoor de banden het ideale gripniveau voor de omstandigheden vinden.
Dat ingrijpen kan op meerdere manieren gebeuren; ASR kan de remmen aan het werk zetten, maar kan ook één of meerdere cilinders kortstondig uitschakelen, zodat er minder vermogen naar de wielen gaat. Zodra de grip weer toereikend is, zet ASR zichzelf uit. De bestuurder hoeft dus helemaal niets te doen.
3. Wanneer komt ASR van pas?
Zoals eerder benoemd is ASR uitermate geschikt voor het rijden op een glad wegdek. Dat hoeft niet alleen in de winter te zijn, want ook een fikse regenbui kan ervoor zorgen dat het wegdek glibberig wordt. En ook dan helpt ASR je met het vinden van de juiste hoeveelheid grip.
Het systeem kan ook van pas komen in auto’s met een bovengemiddeld vermogen. Het gaspedaal vol intrappen bij een krachtige motor kan de wielen soms doen doorslaan, omdat het vermogen groter is dan de banden kunnen verwerken. Ook dan grijpt het systeem in. Dit alles om ervoor te zorgen dat de bestuurder altijd controle behoudt.
4. Is er een verschil tussen Anti-Slip Regulation en Traction Control?
Eigenlijk gaat het hier om dezelfde systemen. Traction Control (TCS) doet hetzelfde als ASR en werkt ook met dezelfde sensoren. Vind je dus een auto zonder ASR, maar met TCS, dan kun je gerust zijn: ook met dit systeem zal je een stuk beter geholpen worden met het vinden van grip op gladde wegen.
Heb je nog vragen over ASR, of over andere hulpsystemen? Bel dan 071-3319867 of maak gemakkelijk een afspraak via de website of kom gewoon even langs, wij helpen je graag!