Max vertelt alles over de fietsendrager

Op vakantie? In eigen land of verder weg? Een dagje uit? Uw fietsen meenemen kan heel eenvoudig, als u maar een fietsendrager heeft die deze goed bevestigen. Er zijn veel verschillende fietsendragers en per situatie is het verschillend welke er bij u past. Max vertelt u hier graag meer over en heeft ook een aantal tips. 

Neemt u een e-bike of zware mountainbike mee, dan is er een andere fietsendrager nodig dan wanneer u een standaard fiets wilt vervoeren. We adviseren een fietsendrager die gemakkelijk op de trekhaak te monteren is en waarbij het vergrendelen van de fietsen eenvoudig is. We helpen u graag met de keuze. 

“Per situatie is verschillend welke fietsendrager bij u past” 

Afhankelijk van de fietsendrager zijn er mogelijkheden waarbij de toegang tot de laadruimte vrij blijft. Zelfs met de fietsen erop. Handig! Dit kan dankzij de kantelfunctie op een fietsendrager die met de voet bediend wordt. 

Nog geen trekhaak?  

Voor het bevestigen van een fietsendrager heeft u een trekhaak nodig voor de auto. U kunt kiezen voor een vaste trekhaak of een afneembare.  

Op het dak of op een fietsendrager? 

Wanneer u uw fietsen meeneemt is het het meest veilig om deze te bevestigen op een fietsendrager op een trekhaak. U kunt ervoor kiezen om fietsen op het dak te vervoeren, echter vangt dit veel wind. Hierdoor heeft u geluidsoverlast in de auto en gaat het brandstofverbruik omhoog.  

Daarnaast moet u ook goed rekeninghouden met de hoogte van uw auto bij het inrijden van een tunnel of parkeergarage. Tot slot is ook het bevestigen van de fietsen op het dak een stuk lastiger dan op een fietsendrager op  een trekhaak.  

Hoe bevestigt u een fietsendrager op een trekhaak? 

  • Maak de kogel van de trekhaak vetvrij. 
  • Klem de fietsendrager op de kogel. 
  • Stel de fietsendrager af voor een betere klemming. 
  • Controleer of de fietsendrager goed vastzit door te proberen of u de fietsendrager met kracht kunt draaien op de kogel. 
  • Doe de stekker van de fietsendrager in de stekkerdoos naast de trekhaak. 
  • Controleer de verlichting van de fietsendrager. 

Fietsen op een fietsendrager 

De trekhaak van een auto mag niet te zwaar belast worden. Het gezamenlijk gewicht van de fietsen en de fietsendrager mag de maximale kogeldruk niet overschrijden. E-bikes zijn zwaarder dan normale fietsen. We adviseren u graag welke fietsendrager het beste bij uw auto en situatie past.  

Hoe plaatst u uw fiets op een fietsendrager? 

  • Haal fietsmanden, fietstassen, kinderzitjes en in het geval van elektrische fietsen, accu’s en displays van de fiets. Dit scheelt gewicht. 
  • Plaats de fiets altijd met het meeste gewicht het dichts bij de trekhaak en de lichtste fiets het verst van de trekhaak. Ook bestaan er speciale oprijgoten, hiermee rijdt u een fiets op de fietsendrager. 
  • Maak eerst de grijparmen vast en zet daarna de wielen vast. Haalt u de fiets van een fietsendrager af, dan doet u dit andersom. Dit voorkomt dat een fiets omvalt. 
  • Zet uw fietsen op de drager op slot om diefstal te voorkomen.