Krabben of ontdooien? De do’s en don’ts

Tijdens de koude wintermaanden en op wintersport hoort het er helaas bij: uw autoruiten ontdooien. Lees onze tips en u weet direct hoe u uw ruiten het beste ijsvrij kunt maken én wat u vooral niet moet doen.

Do's

Vuilniszak of anti-vriesdeken op de voorruit

De meest snelle oplossing is toch echt voorkomen dat uw ruiten bevriezen. Dat kunt u het beste doen door de autoruit de avond ervoor goed af te dekken met een anti-vriesdeken. Deze niet bij de hand? Een vuilniszak, stuk karton of strandlaken voldoet ook.

Gebruik ontdooispray

Geen zin om te krabben? Er zijn verschillende ontdooingssprays te koop die uw ruit in no-time ontdooien.

Ruiten ontvetten

Feit: vocht hecht sneller aan vuil. Bovendien is een schone, gladde ruit sneller gekrabd. Gebruik daarom een goede glasspray of spiritus om uw auto te ontvetten. Beiden laten een laagje achter op de autoruit dat beschermt tegen vuil. Ijsvorming wordt er niet mee voorkomen, maar de ruiten zijn wel iets sneller schoon.

Don'ts

Autoruit ontdooien met warm water

Het lijkt misschien een handige oplossing: de ruiten ontdooien met warm water. Toch willen we dit ten zeerste afraden. Door het temperatuurverschil kan de voorruit namelijk barsten, met alle gevolgen van dien.

De motor stationair laten draaien tijdens het krabben

Start de motor pas nadat uw autoruit ijsvrij is. De motor warmt als de auto stil staat bijna niet op, dus heeft het ook geen zin om de verwarming al aan te zetten.

Autoruit krabben zonder krabber

De autoruit krabben met een cd-hoesje of een ander voorwerp? Geen goed idee! Deze voorwerpen kunnen krassen achterlaten op de autoruit. Een klein barstje kan vervolgens eenvoudig een scheur worden als u er hard overheen krabt.

Wist u dat...

Er bij strenge vorst stevig gecontroleerd wordt door de politie op het ijsvrij zijn van autoruiten? De boete bedraagt maar liefst € 240! Wanneer uw buitenspiegels niet ijsvrij zijn komt daar nog eens € 140 bovenop. Nog een reden om extra aandachtig uw auto te krabben.

Blijf op de hoogte!

Bij Mooren Auto krijgt u altijd waar voor uw geld, wij leveren onze occasions af met standaard BOVAG-garantie en N.A.P label.