Je eerste auto kopen?

Hier moet je rekening mee houden

Heb je net je rijbewijs gehaald en ben je op zoek naar je eerste eigen auto? Dan zijn er belangrijke punten waar je op moet letten. Bij Mooren Auto ben je aan het juiste adres! In deze blog leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van je eerste auto.

Je eerste auto

Het is goed om voor jezelf na te gaan waar je de auto voor gaat gebruiken. Ga je veel lange afstanden rijden, of alleen korte stadsritjes? Zit je meestal alleen in de auto of met meerdere mensen? Vind je sportief belangrijk, of ga je voor comfortabel? Hoeveel ruimte heb je nodig?

Daarnaast moet je bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven voor je eerste auto. Als je eenmaal een auto hebt gekocht heb je ook te maken met andere terugkerende kosten, zoals wegenbelasting, verzekering en onderhoudskosten. Het is goed om hier vooraf rekening mee te houden. Hieronder lees je aan welke maandelijkse kosten er bij komen zodra je een auto aanschaft

Wegenbelasting

De wegenbelasting wordt in rekening gebracht vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het brandstoftype, het gewicht van de auto en de provincie waarin je woont. Zo betaal je in Noord-Holland voor exact dezelfde auto bijvoorbeeld minder wegenbelasting dan in Zuid-Holland. De opbrengst van alle wegenbelasting wordt in Nederland o.a. gebruikt voor het onderhoud van ons wegennet, dat bekend staat als een van de beste ter wereld

Verzekering

Daarnaast moet een auto verplicht verzekerd zijn. De hoogte van de verzekeringspremie is ten eerste afhankelijk van de verzekeringsvorm (WA, Casco of allrisk) en de oorspronkelijke nieuwwaarde van de auto. Jonge, beginnende bestuurders betalen over het algemeen een hogere verzekeringspremie dan ervaren bestuurders. Het is iets waar je als beginneling écht even doorheen moet. Het is daarom goed verschillende maatschappijen te vergelijken omdat hier verschillende premies voor worden gehanteerd.

Brandstofkosten

Hoeveel brandstof of energie een auto verbruikt is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type auto, het gewicht en de motor, maar ook de rijstijl van de berijder speelt hierin een belangrijke rol.

Onderhoud en APK

Elke auto heeft onderhoud nodig en je moet rekening houden met de periodieke APK. Dit is een verplichte keuring waarbij wordt gekeken of de auto nog veilig genoeg is. Denk hierbij aan de autoverlichting, de remmen en het profiel van de banden. Naast de APK heeft de auto onderhoud nodig, dan wordt er gekeken naar o.a. de olie en de filters in de motor. Bij een goed onderhouden auto verklein je de kans op grote onverwachte kosten. Bij Mooren Auto koop je een auto inclusief een afleverbeurt en 12 maanden garantie. Dit betekend dat je het eerste jaar geen onderhoudskosten hebt aan je auto en niet voor verassingen komt te staan.

Maak een proefrit

Bij interesse in een auto is het altijd goed om een proefrit te maken. Dan kun je bepalen of de auto lekker rijdt, of je goed om je heen kunt kijken en of je het gevoel hebt dat de auto bij je past, we helpen je graag op weg!