Hoeveel is mijn auto waard?

Hoe wordt deze waarde bepaald?

Op de vraag ‘hoeveel is mijn auto waard?’ is niet direct een antwoord te geven. Want hebben we het over de inruilwaarde, inkoopwaarde, cataloguswaarde of de dagwaarde van je auto? We vertellen je graag hoe je dit onderscheid kunt maken.

Dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde en fiscale waarde van je auto

Wat is het verschil tussen de dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde en fiscale waarde van je auto? De dagwaarde is het bedrag dat je auto vandaag waard is. Of het bedrag dat je auto waard was vlak voor een schadegeval of diefstal – dit wil je verzekering altijd weten zodra hier sprake van is. De inruilwaarde is – de naam zegt het al – de waarde die een autobedrijf geeft op het moment dat je daar je auto wilt inruilen. Wil je je auto verkopen aan een autobedrijf en niets terug kopen? Ook dan is het bedrag vaak anders dan wanneer je een auto inruilt.

Waar wordt de waarde op gebaseerd?

Er zijn meerdere aspecten die de waarde van je auto bepalen. Natuurlijk het merk en model van je auto, maar ook de leeftijd speelt een belangrijke rol, evenals de kilometerstand. Een jonge auto met weinig kilometers levert nu eenmaal meer geld op dan en ouder exemplaar die al veel kilometers op de teller heeft staan. Ook de staat waarin de auto verkeert telt mee. Een auto met veel krassen en butsen zal een lagere waarde hebben dan een exemplaar die er nog uit ziet als nieuw. Heeft je auto altijd keurig onderhoud gehad? Dan heeft dit ook een positieve invloed op de waarde van je auto.
Ook is het bepalen van de waarde altijd een moment opname. Een paar maanden later kan deze waarde alweer zijn veranderd. Doordat je bijvoorbeeld meer kilometers hebt gereden, maar ook de markt kan veranderen.

Inruilwaarde

Ben je opzoek naar een andere auto en benieuwd naar wat naar de inruilwaarde van je huidige auto?
Je bent altijd van harte welkom bij ons in de showroom. Dan kunnen we jouw huidige auto fysiek bekijken en hier een eerlijke inruilwaarde voor bieden. De auto fysiek bekijken blijft altijd het makkelijkst om een waarde te bepalen, maar je kunt ook via onze website kun je een inruilvoorstel aanvragen. Door een aantal foto’s van je huidige auto mee te sturen maken wij een voorlopige inruilindicatie zodat je weet waar je aan toe bent.