6 tips om je banden in topconditie te houden


Bandenonderhoud staat bij de meeste automobilisten niet hoog op het prioriteitenlijstje. Gek eigenlijk, want het rijden op slecht rubber is niet alleen illegaal, maar ook nog eens  levensgevaarlijk…

De hamvraag is:

Wat kun je allemaal doen om je banden wél in topconditie te houden? Mooren Auto geeft in deze blog 6 tips hoe je je banden in topconditie houdt. 

1. Observeren van je banden

Door af en toe een blik op je banden te werpen, kun je zien of er beschadiging zit aan de banden. Hier hoef je overigens geen expert voor te zijn. Hoe je deze beschadigingen aan je banden kan vinden?

Zoek nauwlettend naar:

  • scheuren
  • bollingen
  • slijtplekken
  • verkleuringen 


Zie je iets wat niet helemaal hoort? Dan raden we je aan om even langs de garage te rijden. Zo voorkom je vervelende situaties!

2. Laat je banden regelmatig verwisselen

Banden worden regelmatig verwisseld om ongelijkmatige slijtage te voorkomen. Zo zit bij de meeste auto’s de motor voorin waardoor er altijd extra gewicht op de voorbanden is. Dit resulteert in versnelde slijtage aan de banden.

De meeste autofabrikanten adviseren dat banden verwisseld moeten worden om de 10.000 tot 13.000 km. Wissel je de band met velg, dan ben je over het algemeen met een paar tientjes al klaar. 

3. Controleer maandelijks de bandenspanning

Door te rijden op banden die goed op spanning zijn, voorkom je beschadigingen en verminder je de kans op een slip. Het rijden op banden met een lage bandendruk is daarentegen niet aan te raden, want het brandstofverbruik schiet hierdoor enorm omhoog.

De juiste bandenspanning is afhankelijk van de auto en staat meestal aangegeven in de binnenzijde van de deur of op de brandstofklep. 

4. Het bandenprofiel

Het profiel van een band heeft als voornaamste taak: het afvoeren van water. Zo blijft het risico op aquaplaning binnen de perken. Aquaplaning is wat er gebeurt als er meer water tussen de banden en de weg zit, dan de groeven van de banden kunnen verplaatsen.

De wagen ‘drijft’ dan op een soort film en kan niet meer bestuurd worden.Volgens de wet dienen autobanden een minimale profieldiepte van 1.6 millimeter te hebben. Als de diepte lager is dan moet de band direct vervangen worden. Je kunt zelf de profieldiepte van je band aflezen met een profieldieptemeter.

Dit heeft als voordeel dat je het profiel op meerdere plekken op de band kan checken.

5. Auto laten uitlijnen

Door je auto uit te laten lijnen, kun je voorkomen dat wielstanden uit het lood worden geslagen. Denk aan een situatie waarin je bijvoorbeeld een stoeprand raakt. Zo’n afwijking is te merken in het rijgedrag van de auto of je voelt een vibratie in het stuurwiel.

Als de banden niet loodrecht op het asfalt staan, zal het loopvlak ongelijkmatig contact maken met het wegdek. Hierdoor slijten de banden ook ongelijkmatig en moeten ze dus ook eerder vervangen worden.

In de garage van Mooren Auto kun je in minder dan een half uur je auto uit laten lijnen!

6. Correcte opslag

Grote kans dat je gebruikmaakt van zomer- en winterbanden. Dat betekent dat je banden periodiek in opslag gaan. Rubber is een natuurproduct en weersomstandigheden kunnen het rubber aantasten. Rubber banden dienen in het donker opgeslagen te worden, met een temperatuur van maximaal 15° Celsius. 

Het is dus belangrijk dat de banden op de juiste manier worden opgeslagen. Bij Mooren Auto kun je je banden opslaan in het bandenhotel. Zo ben je er zeker van dat jouw banden altijd in de juiste omstandigheden worden opgeslagen.

Wil jij je bandenspanning laten controleren, je auto uit laten lijnen, een plekje in het bandenhotel of heb je nog een vraag? Bel 071-3319867, maak een afspraak, of kom gewoon even langs!