Heeft diesel nog toekomst?

De laatste tijd is er veel te doen om diesel als brandstof. Verdwijnt de dieselauto uit het straatbeeld? Keert de consument zich tegen de dieselauto? Er wordt veel over gesproken en geschreven. Maar wil je voordelig veel kilometers maken? Dan is een diesel nog altijd de slimste keuze. In deze blog geef ik je graag wat meer duidelijkheid en zet ik de feiten en fabels op een rijtje.

Benzine vs diesel

Voor het gros van de rijders was het jarenlang een vanzelfsprekende keuze: het rijden van veel kilometers stond gelijk aan een (lease)auto met dieselmotor. Ondanks dat dit type motor de laatste jaren behoorlijk wat klappen heeft moeten opvangen, is de dieselauto nog altijd een goede keuze voor de echte ‘kilometervreter’. Zelfs met de sterk stijgende brandstofprijzen blijft de dieselprijs bijvoorbeeld lager dan die van benzine.

Wanneer koop je een diesel?

Bij het kopen van een diesel is het belangrijk dat je bewust bent van de kosten die je gaat maken. Hierbij moet je rekening houden met de motorrijtuigenbelasting, brandstofkosten, afschrijving en het onderhoud. Deze factoren verschillen in vergelijking tot een benzineauto. Bij een dieselauto betaal je meer motorrijtuigenbelasting dan bij een benzineauto. Dus als je weinig rijdt is een benzineauto voordeliger, maar de meer je een diesel rijdt, hoe goedkoper het wordt. Dit komt omdat een diesel minder brandstof verbruikt en doorgaans een grotere onderhoudsinterval heeft.

Milieuzones

In Europa zijn er steeds meer steden die een milieubewust beleid hanteren als het gaat om het toelaten van auto’s in de stad. Dit heeft tot gevolg dat oudere auto’s met veel CO2 uitstoot niet meer worden toegelaten. Voorbeelden hiervan in Nederland zijn Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Arnhem. Vooralsnog gelden deze beperkingen voor dieselauto’s van voor 2005. Dieselauto’s van na 2009 zijn altijd uitgerust met een roetfilter. Deze auto’s zijn dan ook een veilige en milieuvriendelijke keuze wanneer je ook in de toekomst overal wilt kunnen rijden.

Conclusie

De dieselauto zal nog niet uit het straatbeeld verdwijnen. Merken als Mercedes en Volkswagen hebben aangegeven in de toekomst de dieselauto te willen blijven doorontwikkelen. Als je zeker wilt zijn van een zorgeloze toekomst in een dieselauto dan kun je het beste een recent model kopen, tenminste met een milieuclassificatie Euro5*, een auto na 2009.

*De euronorm is een milieuclassificatie die gebaseerd is op de uitstoot van CO2 en stikstof van een auto en het bouwjaar. Iedere auto heeft zo’n classificatie, maar de eisen waaraan een auto moet voldoen zijn verschillend voor diesel- en benzinemotoren.

Meer informatie

Wil je weten welke brandstof het beste past bij jouw rijbehoeften? Of heb je vragen over bovenstaande informatie? Laat met me weten. Ik ben te bereiken via 071-331 98 67 of verkoop@moorenauto.nl. Een bezoekje brengen aan onze showroom kan natuurlijk ook. Je bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,

Dennis van der Ploeg – verkoop