5 feiten en fabels over autorijden

Er is veel te zeggen over het rijden van en in een auto. Er zijn veel verschillende meningen en er worden veel verschillende verhalen verteld. Tussen al deze meningen, is het lastig om voor uzelf te beslissen wat wel of niet waar is. Om het wat makkelijker te maken zetten wij wat feiten en fabels op een rij.

“Fabel: een schakelauto is zuiniger dan een automaat” 

Het is waar dat het aanschaffen van een auto met automatische transmissie duurder is dan een handgeschakelde auto. Het rijden van een schakelauto zou voordeliger zijn dan het rijden in een automaat. Anno 2020 kan deze bewering als een fabel worden afgedaan. Met de huidige technische kennis en mogelijkheden liggen de verbruikscijfers steeds dichter bij elkaar. Wel ligt dit aan de specifieke situatie waar u in zit of rijdt. Zo rijdt u in de bergen wel zuiniger met een schakelauto.  

“Feit: een zwarte auto is warmer” 

Is het in een zwarte auto warmer dan in een witte auto? Hier is onderzoek naar gedaan. In de praktijk blijkt dat een zwarte auto inderdaad iets warmer wordt dan een witte auto. Maar dit verschil is niet erg groot. Op een zonnige dag met een buitentemperatuur van 25 graden, wordt het na een uur 31 graden in de zwarte en 29 graden in de witte auto. Dus ja, een zwarte auto is warmer. Ondanks de warmte staat de kleur zwart nog steeds op de tweede plek qua populaire autokleuren.  

“Fabel: de motor stationair laten warmdraaien is beter dan meteen wegrijden” 

Het gebeurt vaak, vooral in de winter: mensen die eerst hun auto starten om vervolgens rustig te gaan ontbijten. Dit zou beter zijn voor de motor. Maar het tegendeel is waar. Naast dat het slecht is voor de motor, kost het stationair laten warmdraaien u uiteindelijk ook meer brandstof.  

“Feit: apparatuur is de grootste brandstofverbruiker” 

Met warme temperaturen in de zomer is het prettig om over een airco te beschikken. Maar door gebruik van de airco neemt het brandstof verbruik met 10% toe. Het openen van uw ramen helpt in dit geval ook niet. Open ramen verstoren namelijk de stroomlijn van de auto, en dat leidt tot 5% meer brandstofverbruik. Cruisecontrol zorgt daarentegen wel voor zuiniger rijden, vooral voor de langere afstanden. 

“Feit: een auto met airconditioning is veiliger” 

Uit onderzoek blijkt dat bij een temperatuur boven de 35 graden de kans op ongelukken aanzienlijk toeneemt. U kunt slaperig worden en uw concentratie en reactievermogen nemen af. Het is wel aan te raden om het niet té koud te laten worden in uw auto. De overgang van binnen naar buiten mag niet te groot zijn, vooral voor mensen met problemen met de bloedsomloop.