Er brandt een lampje op het dashbord – wat moet je doen?
Wat moet je doen als er plots een lampje brandt op het dashboard van je auto? Gelijk stoppen en contact opnemen met de garage of doorrijden en er vanuit gaan dat het vanzelf weer weggaat?
Sowieso moet je een brandend waarschuwingslampje altijd serieus nemen, maar meestal is de regel eenvoudig: een rood lampje betekent onmiddellijk op een veilige plek stoppen en oranje wil zeggen dat je door kunt rijden maar controle in de werkplaats nodig is. Vaak geldt dat blijven doorrijden bij een defect onderdeel of systeem in je auto leidt tot nog hogere kosten. Het kan namelijk zorgen voor verdere problemen en nog belangrijker: onveilige situaties op de weg voor jou en andere weggebruikers.
Een nieuwe auto kan 64 verschillende waarschuwingssymbolen geven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste automobilisten niet weten wat alle 64 verschillende lampjes betekenen. Om iets meer duidelijkheid te geven over welke actie je moet ondernemen als je een waarschuwingslampje ziet branden, zetten we graag de functies van de meest voorkomende lampjes op jouw dashboard op een rijtje.
Lampjes en hun betekenis
Accuspanning laag
Verschijnt zodra: er een storing is in de dynamo, de aandrijfsnaar of de stroomkabels in de auto.
Controle/actie: parkeer je auto en bel je garage of de wegenwacht. Als je accu leeg is, of als deze melding vaker voorkomt, is het aan te raden de accu te laten opladen of te laten vervangen. Let er ook altijd op dat je verlichting uitgeschakeld is als je je auto verlaat. Je kunt de staat van je accu altijd gratis laten checken bij Mooren Auto, zonder afspraak!
Airbag uitgeschakeld
Verschijnt zodra: de airbag niet meer werkt door bijvoorbeeld een storing in het airbagsysteem.
Controle/actie: rijd direct naar de garage om het probleem na te laten kijken.
Handrem aangetrokken
Verschijnt zodra: de handrem is aangetrokken terwijl de motor loopt. Ook kan er een storing zijn in het remsysteem of moet de remvloeistof bijgevuld worden.
Controle/actie: als het lampje aan blijft terwijl je de auto al van de handrem hebt afgehaald, heb je waarschijnlijk te maken met een storing in je remsysteem of moet je je remvloeistof
Motor oververhit (koelvloeistoftekort)
Verschijnt zodra: je motor te heet wordt, wat doorgaans te maken heeft met een tekort aan koelvloeistof.
Controle/actie: parkeer je auto om ernstige motorschade te voorkomen. Controleer het niveau van je koelvloeistof en vul deze zelf bij of laat een garage dit voor je doen. Als je dit zelf doet, zorg er dan voor dat je de juiste koelvloeistof (blauw of rood/roze) gebruikt.
Oliepeil
Verschijnt zodra: er te weinig (of te veel) olie in je motoroliereservoir zit.
Controle/actie: parkeer je auto, peil je olie en vul de olie bij (of tap het af), zodat het juiste peil bereikt wordt. Als je hier hulp bij nodig hebt of het lampje na deze actie nog steeds brandt, ga dan naar een garage in de buurt voor hulp.
Stuurbekrachtiging uitgevallen
Verschijnt zodra: er een probleem is met de werking van je stuurbekrachtiging of er een tekort is aan stuurbekrachtigingsolie. Het sturen van je auto zal hierbij zwaarder aanvoelen.
Controle/actie: rijd langs de garage om het exacte probleem te achterhalen.
Antiblokkeersysteem storing
Verschijnt zodra: er een storing in het antiblokkersysteem zit (ABS).
Controle/actie: je remmen doen het gelukkig nog wel, maar het is wel van belang om de ABS op korte termijn te laten repareren.
Bandenspanning laag
Verschijnt zodra: de bandenspanning van je autobanden te laag is of er een band lek is. Met name bij auto’s vanaf 2014 zitten er bandenspanningssensoren op de auto.
Controle/actie: breng je banden weer op spanning bij een tankstation of bij Mooren Auto in de garage. Vervang je band indien nodig.
Elektronica storing
Verschijnt zodra: er een storing in een elektrisch onderdeel zit. Dan wordt je auto stopgezet of minder bruikbaar.
Controle/actie: neem gelijk contact op met de wegenwacht of garage.
Motor storing
Verschijnt zodra: het niet goed gaat met de elektronica of het motormanagement.
Controle/actie: check meteen de stand van de motorolie en de koelvloeistof. Neem contact op met onze werkplaats om je auto te laten controleren.
Remblokken versleten
Verschijnt zodra: je remblokken zijn versleten.
Controle/actie: vervang je remblokken als je dit lampje ziet branden. Doordat de remblokken versleten zijn, rijd je een stuk minder veilig!
Lampjes die kort aanspringen bij het starten van je auto
Let op: er zijn een aantal waarschuwingslampjes die bij het starten van de motor automatisch even aanspringen en dan weer uit gaan. Dit is puur ter controle en zorgt ervoor dat je zeker weet dat deze lampjes nog werken. Zo niet, dan moet je ze laten repareren. Anders weet je natuurlijk ook niet of er iets mis is, mocht er een bepaalde fout zijn waarbij een lampje zou moeten branden. Welke lampjes aanspringen bij het starten van je auto, zie je in de afbeelding hieronder.
Onderhoud
Als de auto goed wordt onderhouden, verklein je de kans dat er waarschuwingslampjes gaan branden. Heb je behoefte aan een uitgebreider advies of aanvullende vragen? Vraag raad aan onze service adviseurs, zij helpen je graag!