Alles over elektrisch rijden: voor- en nadelen
Is elektrisch rijden voor jou aantrekkelijk? Het rijden van een elektrische auto biedt voordelen, maar er zitten ook nadelen aan. In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste voor- én nadelen. Hopelijk helpt dit jou met het kiezen van een (elektrische) auto.
Voordelen van elektrisch rijden
Beter voor het milieu
Een elektrische auto produceert geen uitlaatgassen en is dus schoon. Zeker in drukke binnensteden is dit een belangrijk argument. Voor de gebruikte stroom van een elektrische auto wordt het liefst groene stroom gebruikt. Ondanks dat het maken van de batterijen niet zo milieuvriendelijk is, zijn de meeste experts het erover eens dat het produceren van een elektrische auto én het totale gebruik wel een milieuwinst oplevert.
Lagere variabele kosten
De variabele kosten van een elektrische auto liggen lager dan die van een benzine- of dieselauto. Voor een elektrische auto hoeft geen wegenbelasting betaald te worden, dat scheelt voor een middenklasse auto al snel 50 euro per maand. Daarnaast liggen de kosten per kilometer van een elektrische auto lager dan van een benzine- of dieselauto, omdat het opladen goedkoper is dan tanken.
Fiscale voordelen bij zakelijk rijden
Voor zakelijke rijders biedt een elektrische auto diverse voordelen. Zo zijn elektrische auto’s vrijgesteld van BPM tot 2024 en kun je profiteren van voordelige bijtelling. Voor elektrische auto’s geregistreerd voor 1 januari 2020 geldt een bijtelling van 4%, na 1 januari 2020 geldt een bijtelling van 8% over de eerste 50.000 euro van de cataloguswaarde en 22% over het meerdere.
Nadelen van elektrisch rijden
Beperkt bereik
Een elektrische auto heeft op dit moment nog een beperkt bereik ten opzichte van een auto met een volle tank benzine of diesel. Voor het gemiddelde woon-werkverkeer zijn er ruimvoldoende modellen beschikbaar met een acceptabel bereik, maar maak je een langere rit, dan is onderweg laden of op je bestemming noodzakelijk.
Laden kost tijd
Het laden van een elektrische auto kost meer tijd dan brandstof tanken. Afhankelijk van het model en type laadpaal kan het opladen meerdere uren in beslag nemen. Dit hoeft geen probleem te zijn als er thuis en/of op het werk een laadpaal aanwezig is. Onderweg kun je ook terecht bij snellaadstations langs de snelwegen. Hier kun je in ongeveer 30 minuten tot 80% opladen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.
Geen trekhaak
De meeste elektrische modellen kunnen niet worden uitgerust met een trekhaak. Dit heeft te maken met de positie van de batterij en/of het risico van overhitting van de batterij door het extra benodigde vermogen. Omdat elektrische auto’s door het batterijpakket al relatief zwaar zijn, zou het extra gewicht van een aanhanger in de meeste gevallen een te lange remweg veroorzaken. Daarnaast wordt ook het bereik van een elektrische auto aanzienlijk beperkt. Er zijn op dit moment 4 modellen die wel zijn uitgerust met een trekhaak. Andere kunnen alleen worden uitgerust met fietsendrager, maar mogen geen aanhanger trekken. Dit verschilt per model.
Prijs
Ondanks de prijsdalingen die afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, is de elektrische auto nog steeds duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model die op benzine of diesel rijdt. Wel is te verwachten dat de trend door zal zetten. Elektrische auto’s worden steeds goedkoper. Als de vraag naar elektrische auto’s blijft stijgen zal dit ook betekenen dat de restwaarde zal verbeteren.