Alles over elektrisch rijden: opladen
Nog niet zo lang geleden was het kiezen van het type brandstof voor je auto simpel. Maakte je veel kilometers, dan koos je diesel. Reed je niet zoveel, dan lag benzine voor de hand. Tegenwoordig ligt dit anders. Het milieu speelt een belangrijke rol en elektrisch rijden is dan een goede optie. Bij Mooren Auto maken we elektrisch rijden mogelijk voor iedereen. We bieden verschillende innovatieve modellen aan, om aan te schaffen, of te leasen. In deze blog geven we antwoord op veelgestelde vragen over het opladen van je elektrische auto.
Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?
Het is een veelgestelde vraag, maar het opladen van je elektrische auto is kinderspel. Bij aankoop van een elektrische auto ontvang je een laadkabel. De ene kant van de kabel steek je in de auto en de andere in de laadpaal. Vervolgens scan je je laadsleutelhanger. Als je klaar bent met werken of ’s ochtends opstaat, is je auto weer klaar om de weg op te gaan.
Je kunt zowel thuis, op je werk of onderweg je elektrische auto opladen. Nederland staat achter elektrisch rijden en daarom groeit het aantal oplaadpunten snel. Je kunt gebruik maken van een openbaar regulier laadpunt of snellader. Benieuwd waar openbare laadpalen in Nederland staan? Hier vind je een overzicht.
Een laadpaal voor de deur
Met een elektrische auto is een eigen laadpaal voor de deur nog makkelijker, dan ben je altijd verzekerd van een laadplek. Heb je een oprit of garage? Dan is de laadpaal zo geïnstalleerd. Ook als je deze luxe niet hebt, zijn er opties. Er zijn al tienduizenden oplaadpalen in Nederland, dus grote kans dat er bij jou in de buurt al één staat. Zo niet, dan kan er mogelijk eentje geplaatst worden. Ga naar de website van jouw gemeente om te controleren hoe je een laadpaal kunt aanvragen.
De kosten van het installeren van een laadpaal variëren per situatie. Laadpalen komen in allerlei vormen, maten en prijzen voor. De prijs van een eigen laadpaal varieert van een paar honderd tot enkele duizenden euro’s. Er zijn veel mogelijkheden en zaken om rekening mee te houden bij het plaatsen van een laadpaal. Vraag daarom altijd om een advies op maat bij een gespecialiseerde partij.
Je kunt een laadpunt kopen, maar als zakelijk leaser heb je vaak ook de optie hem op te nemen in je leasecontract. De kosten zitten dan bij je vaste maandbedrag inbegrepen. Bij je laadpunt kun je een abonnement voor hosting afsluiten. Je ziet eenvoudig je verbruik en al je zakelijke laadkosten worden direct verrekend.
Wat kost het opladen?
Hoeveel het opladen van een elektrische auto kost, verschilt. Wanneer je thuis een laadpaal hebt is dit bijvoorbeeld goedkoper dan laden bij een openbare laadpaal. Bij een snellader zijn de kosten het hoogst, hier betaal je namelijk ook nog een extra toeslag.
Thuis of op het werk laden doe je meestal met een eigen laadpaal, laadpunt of – met een speciale laadkabel – via een standaard stopcontact. De exacte kosten bij het opladen zijn natuurlijk afhankelijk van welke stroomtarieven je energieleverancier hanteert. Gemiddeld komt dit neer op 0,23 cent per kWh. Heb je een dubbele meter, dan kun je ’s avonds en in het weekend profiteren van het daltarief. Ook met zonnepanelen kunnen de kosten lager liggen. Bedenk wel dat er vaak ’s avonds opgeladen wordt, wanneer er geen zon en dus geen zonnestroom beschikbaar is. Wanneer je uitgaat van een gemiddelde stroomprijs van 0,23 cent per KWh, dan is de accu van een auto met een actieradius van 250KM volledig opgeladen voor circa 10 euro.
Voor laden onderweg kunnen de koste bij publieke laadpalen sterk uiteenlopen. Er worden verschillende tarieven gerekend en gebruik gemaakt van verschillende afrekenmethodes. In sommige gevallen is er bijvoorbeeld een starttarief in combinatie met een prijs per kWh, en in een ander geval wordt er een tijdtarief gerekend. Daarnaast kunnen er per laadsessie ook nog transactiekosten berekend worden voor het gebruik van de laadpas. Dit verschilt per aanbieder van de laadpas. De prijzen per kWh van de publieke laadpalen variëren van 0,25 tot 0,45 cent per kWh, plus mogelijk ook nog een starttarief. Bij snellaadstations kan de prijs per kWh oplopen tot 0,69 cent per kWh.
Eenvoudig laden met een laadpas
Je kunt voor je elektrische auto eenvoudig een laadpas regelen. Met je laadpas start je het opladen van je elektrische auto thuis, in Nederland en in heel Europa. Voor de betaling van je laadkosten kun je kiezen uit twee opties: standaard laden of het laadabonnement. Bij standaard laden betaal je per kWh die je laadt en bij het abonnement betaal je een vast bedrag per maand op basis van verwachte aantal kilometers.
Hoelang duurt het opladen?
Hoe snel je elektrische auto weer is opgeladen hangt af van twee factoren: je auto en het type laadpaal dat je gebruikt. Je auto zorgt voor laadvermogen. Een gewone laadpaal levert wisselstroom, maar de accu van je auto heeft gelijkstroom nodig. De lader van je auto zet dat zelf om zodat jij kunt rijden. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van de auto. Dit bepaalt dus ook hoe snel je auto is opgeladen en kan variëren tussen 5 en 10 uur.
Je bent natuurlijk het liefste zo snel mogelijk weer onderweg na het opladen van je auto. Dit kan met snellaadstations. Een snellader geeft direct al gelijkstroom, waardoor het laden een stuk sneller gaat. Deze laadpalen doen er zo’n 20 tot 40 minuten over om je auto weer voor 80% op te laden. Dat scheelt al snel veel tijd ten opzichte van een regulier laadpunt.
