Elektrisch rijden: de meest gestelde vragen op een rijtje

Elektrische auto’s worden steeds populairder en gezien als hét vervoersmiddel van de toekomst. In 2018 telde Nederland bijna 22 duizend volledig elektrische personenauto’s, bijna 60% meer dan een jaar daarvoor. Ook wij zijn benieuwd naar de ervaring van elektrisch rijden, daarom reed ik afgelopen maand in de Volkswagen eGolf en geef ik je in deze blog antwoord op de meest gestelde vragen.

Waarom elektrisch rijden?

Een goede reden om te kiezen voor elektrisch rijden is natuurlijk het milieu. Een elektrische auto stoot geen schadelijke uitlaatgassen, stikstofoxiden en fijnstof uit. Elektriciteit kan eenvoudig worden opgewekt door duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Hierdoor is het rijden in een elektrische auto duurzamer en milieuvriendelijker dan in een benzine of diesel. De Nederlandse overheid stimuleert elektrisch rijden met verschillende belastingvoordelen. Deze auto’s zijn vrijgesteld van BPM en wegenbelasting. Wanneer je een zakelijke rijder bent betaal je daarnaast slechts 4% bijtelling. Het enige nadeel is wellicht dat beginnen met elektrisch rijden een investering vergt. Elektrische auto’s zijn voorzien van innovatieve technieken en een dure batterij wat deze prijziger maakt dan het reguliere model.

Wat is de actieradius van een elektrische auto?

De batterij is van groot belang bij een elektrische auto. Dit bepaalt de actieradius, het aantal kilometer dat je met de auto kunt rijden. De batterijen in auto’s worden steeds groter en beter. Zo hebben de nieuwste elektrische auto’s, zoals de eGolf, volgens de fabriek een actieradius van 300 kilometer. Echter ben ik tot de ontdekking gekomen dat het aantal kilometers in de praktijk wel afwijkt van het aantal kilometer dat wordt voorgeschreven. Dit komt omdat de actieradius afhankelijk is van ondere de rijstijl, het gebruik van airconditioning en de buitentemperatuur. De actieradius is afhankelijk van hoe je om gaat met de elektrische auto, maar uit ervaring weet ik dat je gemiddeld 100 kilometer minder kunt rijden met een volle accu dan wordt voorgeschreven door de fabriek.

Wat zijn de laadmogelijkheden van een elektrische auto?

Elektrische auto’s kun je laden aan een gewoon stopcontact. Je hebt dan wel een speciale laadkabel nodig, namelijk een die kortsluiting en oververhitting kan voorkomen. Maak nooit gebruik van een verlengsnoer bij het opladen van je elektrische auto!

Laden aan de laadpaal is de meest aanbevolen laadmethode. Dit is veilig, verantwoord en je maakt efficiënt gebruik van je auto en je energiebron. Een laadpaal laadt tot 8 keer sneller op dan een regulier stopcontact. Dit betekent dat elektrische auto’s tussen de 3 en 5 uur volledig opgeladen kunnen worden. Hoe lang het laden precies duurt, hangt samen met waar je woont, de status en het vermogen van je accu, de buitentemperatuur en de laadaccessoires die je gebruikt.

Ook zijn er snelladers, deze zijn meestal te vinden langs de snelwegen. Door de relatief hoge kosten voor de installatie en de hardware zelf worden deze palen eigenlijk alleen op verzoek van gemeenten geïnstalleerd. Hoewel de snellader je auto razendsnel oplaadt (20 tot 30 minuten), kan hij jouw auto slechts tot 80% opladen.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Ondanks de lage olieprijzen zijn elektrische auto’s goedkoper te laden dan dat je gaat tanken met een verbrandingsmotor. Elke laadpaal en/of beheerder kan verschillende laadprijzen hanteren. In Nederland liggen de gemiddelde tarieven tussen €0,22 en €0,35 per kWh. Afhankelijk van de accucapaciteit en laadaccessoires kost het gemiddeld €10,- om je accu vol te laden. Voor het laden aan een openbare laadpaal is er een laadpas nodig. Er zijn verschillende organisaties die deze passen aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement afsluiten. Dan krijg je een pas waar je onbeperkt mee kunt laden, en aan het einde van de maand ontvang je een factuur met de kosten van de laadsessies. Dit zijn de kosten per kWh en de start en/of tijdstarieven die zijn verbruikt.

Een keertje uitproberen?

Denk je na over elektrisch rijden, heb je verdere vragen of wil je zelf eens ervaren hoe het is om te rijden in een elektrische auto? Wij helpen je graag. Stap eens binnen in onze showroom op de Lasso-Zuid of neem contact met ons op via 071-331 98 67 of e-mail.

Met vriendelijke groet,

Nikki Mooren – verkoop