Duurzamer rijden? Mooren Auto geeft 5 tips

Er gaat geen dag voorbij dat er niet gesproken wordt over duurzaamheid of zuinig(er) leven. Wil je zelf ook meehelpen aan een groenere wereld? Dan hebben wij de oplossing: Duurzamer rijden!

Ben je benieuwd hoe je duurzamer kunt rijden? Mooren Auto geeft je 5 tips waarmee je meehelpt aan een duurzamere wereld en ook nog eens bespaart op brandstof. 

Tip 1: Gewicht verminderen

Een van de makkelijkste manieren om zuiniger en duurzamer te rijden is door gewicht te verminderen. Extra gewicht zorgt namelijk voor extra brandstofgebruik. Doe eens een rondje door je auto, en bepaal welke spullen niet perse noodzakelijk zijn. Het lijkt misschien niet de moeite waard, maar alle kleine beetjes helpen. 

Tip 2: Geef je banden aandacht

De banden van je auto maken als eerste contact met het wegdek. Daarom zijn ze een belangrijke factor in het duurzamer en energiezuiniger rijden. Het is essentieel dat de juiste bandenspanning aanwezig is. Banden lopen namelijk geleidelijk leeg, omdat ze druk verliezen. Daarom doe je er verstandig aan om elke twee maanden even je banden te checken en eventueel op te pompen. Met de juiste bandenspanning rijd je veiliger en zuiniger. 

Verder is het belangrijk om je winterbanden te vervangen voor zomerbanden zodra de zomer aanbreekt. Als je door blijft rijden op winterbanden verhoog je namelijk je brandstofverbruik. 

Tip 3: Effectief rijden

Duurzaamheid begint bij effectief rijden. Wat dit precies inhoudt? Het verplaatsen van A naar B met zo min mogelijk onnodige kilometers. Daarom is het handig om je route van tevoren te plannen door bijvoorbeeld Google Maps te gebruiken. 

Moet je meerdere adressen bezoeken? Met Google Maps kun je ook meerdere stops aan je route toevoegen. Zo ga je gemakkelijk van A naar B naar C, terwijl je geen onnodige kilometers maakt.

Tip 4: Gelijkmatig rijden

Als je op de gewenste snelheid bent, is het belangrijk om gelijkmatig te rijden. Gelijkmatig rijden betekent dat je niet onnodig hoeft af te remmen om vervolgens weer op te trekken. Door een veilige ruimte tussen jou en je voorligger te houden creëer je voldoende volgafstand. Op deze manier heb je genoeg ruimte om uit te rollen en hoef je dus niet gelijk te remmen.

Tip 5: Airco gebruik

Misschien verwacht je het niet meteen, maar het gebruik van een airco heeft ook invloed op het verbruik van de auto. Een ingeschakelde airconditioning kan het brandstofverbruik verhogen met wel 30 procent. De uitstoot van koolstofmonoxide (CO), koolwaterstoffen en roetdeeltjes kan door de airco zelfs meer dan verdubbelen. Wil je brandstof besparen, schakel de airco dan alleen in als het echt nodig is.