Auto rijden, hoeveel kost dat eigenlijk?
We zetten het overzichtelijk op een rijtje
We hoeven er niet omheen te draaien: Nederland is een van de duurste landen in Europa om auto te rijden. We vertellen je graag alles wat je moet weten over de kosten van het autorijden.

Vaste- en variabele kosten
Je kunt de kosten van autorijden verdelen in twee soorten, de vaste kosten en de variabele kosten. De vaste kosten moet je sowieso betalen, zonder dat je überhaupt een kilometer met de auto rijdt. Denk hierbij aan aanschafkosten, wegenbelasting en verzekering. Daarnaast heb je de variabele kosten. Dit is afhankelijk van het aantal kilometers dat met de auto wordt gereden, zoals brandstof- en onderhoudskosten.
Aanschaf kosten
Ten eerste moet je rekening houden met de aanschafkosten van de auto. Hoeveel je wilt uitgeven aan een auto, bepaal je zelf. Ga je voor een jong gebruikte of een wat oudere occasion, kies je voor specifieke opties of is een meer standaardpakket meer wat bij jouw wensen past. Deze keuzes zijn van invloed op het bedrag dat een auto kost.
Wanneer je een auto koopt kun je bij Mooren Auto altijd rekenen op een transparante rijklaarprijs. Deze prijs is inclusief een volledige afleverbeurt en 12 maanden BOVAG garantie. Hiermee heb je zekerheden bij de aanschaf van je auto. Sommige aanbieders bieden vaak tegen betaling garantie aan in de vorm van afleverpakketten, dan komen deze kosten er nog extra bij. Dat geldt allemaal niet bij het ruime aanbod van Mooren Auto.
Autoverzekering
Wanneer je de auto hebt gekocht ben je verplicht deze te verzekeren voordat je de weg op mag. De kosten van de autoverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zoals het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd en de manier waarop je de auto verzekerd. We geven je graag advies over welke verzekering het beste bij jou en je auto past!
Brandstof kosten
Hoeveel brandstof of energie een auto verbruikt is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type auto, het gewicht en de motor, maar ook de rijstijl van de berijder speelt hierin een belangrijke rol.
Wegenbelasting
De wegenbelasting wordt in rekening gebracht vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het brandstoftype, het gewicht van de auto en de provincie waarin je woont. Zo betaal je in Noord-Holland voor exact dezelfde auto bijvoorbeeld minder wegenbelasting dan in Zuid-Holland. De opbrengst van alle wegenbelasting wordt in Nederland o.a. gebruikt voor het onderhoud van ons wegennet, dat bekend staat als een van de beste ter wereld.
Onderhoud en APK
Elke auto heeft onderhoud nodig en je moet rekening houden met de periodieke APK. Dit is een verplichte keuring waarbij wordt gekeken of de auto nog veilig genoeg is. Denk hierbij aan de autoverlichting, de remmen en het profiel van de banden. Naast de APK heeft de auto onderhoud nodig, dan wordt er gekeken naar o.a. de olie en de filters in de motor. Bij een goed onderhouden auto verklein je de kans op grote onverwachte kosten.