Mijn auto staat lang stil, wat zijn de gevolgen?

Soms komt het voor dat je auto lang stil staat, zeker nu mensen meer thuiswerken vanwege de coronacrisis. In het begin lijkt dit voor veel autobezitters positief uit te pakken, omdat er natuurlijk bespaart wordt op benzinekosten en jet tegelijkertijd het milieu helpt door je CO2-uitstoot te verlagen.

Echter, heeft het stil laten staan van je auto ook negatieve gevolgen. De stilstand kan namelijk leiden tot blijvende schade aan je auto. Mooren Auto wil je graag helpen dit te voorkomen. Daarom hebben we de 5 belangrijkste tips voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker dat je auto in een goede staat blijft. 

1. Regelmatig rijden

Een auto heeft een aantal onderdelen die kwetsbaar zijn bij langdurige stilstand. Denk hierbij aan de accu, de banden, de remmen en de brandstof in de tank. Het is daarom verstandig om minimaal een keer per week de weg op te gaan. Een half uurtje is vaak al voldoende om problemen te voorkomen.

Pak tijdens dit rondje ook even een stukje over de snelweg mee. Bij hogere snelheden komt de motor namelijk goed op temperatuur en wordt er net even wat meer van de techniek gevraagd. 

2. Kwetsbaarheid brandstof

Niet alle onderdelen zijn even kwetsbaar bij stilstand. Benzine en diesel kunnen bijvoorbeeld best lang probleemloos in de tank blijven. Pas na een maand of drie zou de tegenwoordig veel getankte E10-benzine als eerste problemen kunnen geven. E10-benzine veroudert namelijk sneller dan E5-benzine.

Na meer dan een half jaar loop je bij vrijwel alle brandstoftypes het risico op veroudering waardoor er verontreiniging kan ontstaan in de tank met motorstoringen als mogelijk gevolg. 

3. De accu

Een stuk kwetsbaarder is de accu. Staat een auto enkele weken stil, dan kan de accu uitgeput raken met startproblemen als gevolg. Vooral in de moderne auto met alle elektronica aan boord, gaat het stroomverbruik bij stilstand gewoon door.

De ideale uitkomst als je niet wekelijks een half uurtje gaat rijden, is dan ook een druppellader. Met een druppellader wordt de accu telkens heel langzaam opgeladen en blijft deze in topconditie. Je schaft hem aan voor een paar tientjes!

4. De banden

Een andere kwetsbare factor zijn de banden. In de warme en droge zomer is stilstand voor de banden funest. Dan drogen ze uit en kunnen ze haarscheurtjes gaan vertonen. Maar ook in de winter is het niet goed als banden lange tijd in dezelfde positie onder de stilstaande auto blijven.

Doordat het gewicht continu een op het wegdek rustend deel van de band drukt, kan deze deels afgevlakt raken: het risico van de zogenoemde ‘vierkante banden’. Dit kun je voorkomen door de bandendruk iets te verhogen met zo’n 0,5 bar meer druk dan de fabrikant voorschrijft. 

5. De remmen

Een ander probleem bij stilstaande auto’s is dat de remmen ‘vast’ komen te zitten. Maar voordat dit gebeurt, moet de auto meestal wel langer dan een maand stilstaan. Vooral de remschoentjes, die ervoor zorgen dat de auto op de handrem blijft staan, kunnen dan gaan hechten. 

Vaak springt deze ‘verkleving’ automatisch los op het moment dat je wegrijdt. Het probleem lost zich dan als het ware vanzelf op.. 


Wil je verkleving voorkomen, parkeer je auto dan in de eerste versnelling en niet met de handrem erop. Ditzelfde advies geldt overigens ook bij vorst om te voorkomen dat de handrem vastgevroren raakt. 

Conclusie: Rijd elke week even een klein stukje op de snelweg, een half uurtje is al genoeg. Merk je dat er wel vervelende problemen ontstaan of heb je andere vragen? Kom dan vrijblijvend bij ons langs! Maak gemakkelijk een afspraak op de website of bel 071-3319867.