Apple Carplay en Android Auto

Zo integreer je jouw smartphone in je auto

Bijna alle nieuwe auto’s en steeds meer occasions zijn voorzien van Android Auto en Apple Carplay. Deze systemen van Google en Android maken het mogelijk om functionaliteiten van je telefoon makkelijk en veiliger te gebruiken. Maar hoe werkt dat nou precies?

Wat houdt het in?

Simpel gezegd is het een systeem waarmee je functies van je telefoon kunt bedienen via het centrale scherm van je auto. Navigeren of muziek afspelen gaat via Apple CarPlay of Android Auto vaak net wat sneller, soepeler en eenvoudiger dan met de ingebouwde systemen van de meeste auto’s. Maar niet op alle auto’s zit deze functie. Op nieuwere auto’s zit deze functie steeds vaker, of kan het geactiveerd worden. Geheel afhankelijk welk systeem er in jouw auto zit.

We weten ondertussen allemaal dat je telefoon gebruiken en deelnemen aan het verkeer een ongelukkige combinatie is. Maar je telefoon zit wel vol functies die het autorijden net wat makkelijker of plezieriger kunnen maken. Bijvoorbeeld Google Maps voor navigatie, Spotify voor je favoriete muziek en Flitsmeister waarschuwt je voor flitsers en wegwerkzaamheden.

Deze functies die allemaal op je smartphone zitten werken een stuk makkelijker en voordeliger dan dat je bijvoorbeeld een ingebouwde navigatie gebruikt in de auto. Daarom kiezen steeds meer autofabrikanten ervoor om de navigatie weg te laten of aan te vullen met Android Auto en Apple Carplay.

Beide systemen werken hetzelfde. Ze maken een beperkt aantal functies van je telefoon zichtbaar in het scherm van je auto. Dankzij grotere knoppen en het weglaten van niet noodzakelijke functies, is het sneller en eenvoudiger te bedienen dan je telefoon in een houder.

Nooit meer verouderde navigatie

Nog een voordeel: omdat je telefoon gebruikt maakt van Google Maps blijft deze altijd up to date. Je hoeft je navigatie dus nooit meer te voorzien van een update.

Hoe koppel je Apple Carplay aan je auto?

Alle iPhones met iOS7 en nieuwer ondersteunen Apple Carplay. Natuurlijk moet ook je auto Carplay ondersteunen. In sommige auto’s kun je draadloos verbinding maken, in andere werkt het alleen als je je iPhone aansluit met een kabeltje.

Wanneer je je iPhone bedraad moet aansluiten gebruik dan bij voorkeur een originele Apple-kabel, andere kabels willen soms niet werken. Kies op het display van de auto voor Apple Carplay en je bent al verbonden!

Apple Carplay

Hoe koppel je Android Auto aan je auto?

Om Android Auto te koppelen aan je auto, heb je de gelijknamige app nodig. Bij toestellen met Android 10 of hoger, staat de app waarschijnlijk al vooraf geïnstalleerd op je telefoon, anders moet je hem downloaden. Staat de app eenmaal op je telefoon, dan verloopt het koppelen vrij eenvoudig. Verbind je telefoon via een USB-kabel of Bluetooth aan je auto en open de app. Daarna loop je in de app enkele stappen door, voordat het systeem definitief gekoppeld is. Nadat deze stappen zijn afgerond, kan ook de Android-eigenaar de telefoon bedienen via het infotainmentsysteem in de auto. Alle Android 6-toestellen en hoger zijn geschikt voor deze functionaliteit.

Android Auto