Airconditioning in de auto

Iedereen is bekend met airco, maar hoe werkt het precies? Moet je deze onderhouden, en zo ja, hoe? We vertellen je graag hoe je je airco het beste kunt gebruiken.

Welke aircosystemen zijn er?

Er zijn drie soorten aircosystemen leverbaar: De handbediende airconditioning, hierbij stel je zelf de temperatuur en blaaskracht in. De airco reageert dus niet automatisch op een verhoging of verlaging van de temperatuur in de auto. Dan heb je de semi-automatische airco, hierbij houdt het systeem zelf de temperatuur in de gaten, maar moet je eigenhandig de blaaskracht instellen. Het laatste en meest uitgebreide aircosysteem is de volautomatische airconditioning, ook wel Climate Control genoemd. Deze beschikt over een breed scala aan sensoren waarmee het klimaat in de auto automatisch wordt geregeld. 

Gebruik je airco het hele jaar

Je airco is niet alleen nuttig voor in de zomer, maar ook in natte en koude jaargetijden. De airco in je auto ontrekt vocht, waardoor je een droger interieur hebt en dat betekent schonere ramen. Gebruik je airco dus het hele jaar door. Dat is ook beter voor de airconditioning zelf.

Onderhoud

Het is verstandig je airco elk jaar na te laten kijken en om het jaar te laten bijvullen. Voor het onderhoud maakt het niet uit of je de airco veel of juist heel weinig gebruikt. Met regelmatig onderhoud voorkom je dat je airco stuk gaat. Een airco repareren of vervangen is namelijk een dure aangelegenheid. Het koudemiddel in je airco moet regelmatig worden aangevuld; een drooglopende airco gaat zeker stuk. Een slecht werkende airco heeft bovendien een negatief effect op het brandstofverbruik. 

Climate Control

Stel bij een automatische airco (climate control) de temperatuur in, bijvoorbeeld 21 graden, en activeer de automatische stand door het indrukken van de ‘AUTO’ knop. In de automatische stand verbruikt een airco een stuk minder dan wanneer je deze met de hand bedient. 

Onderhoud nodig aan je airconditioning of een check uit laten voeren? Maak binnen 3 minuten een afspraak in onze werkplaats!