6 tips om problemen met je auto-accu te voorkomen


Niets is vervelender dan ‘s ochtends de kou instappen en merken dat je auto niet wil starten. Accu-problemen komen in de winter veel voor. Daarom is het belangrijk om je accu goed te onderhouden. In deze blog geeft Mooren Auto 6 tips om problemen met de accu te voorkomen

Tip 1: Vermijd extreme temperaturen

Niet alleen kou, maar ook extreme hitte kan de levensduur van je accu verkorten. Daarom is het verstandig om je auto in een garage te zetten. Door dit te doen heeft de auto minder last van temperatuurschommelingen en zal je accu dus minder snel beschadigen. 

Echter begrijpen wij dat niet iedereen beschikt over een garage. Mocht je niet beschikken over een garage, dan is een goed alternatief een hoes om de auto. Op deze manier houd je de accu ook optimaal.

Tip 2: Zorg ervoor dat de accu goed vast zit

Eén van de meest voorkomende oorzaken van problemen met de accu is beweging. Door de trillingen die de auto tijdens het rijden veroorzaakt, kan de accu loskomen of onderdelen van de accu losraken. Ook kunnen vloeistoffen die in de accu zitten gaan lekken. 

Hierdoor kan je motor beschadigen, wat natuurlijk problematisch is. Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of de accu nog goed vast zit. 

Tip 3: Houd de accu schoon

Door regen en vocht kan het stof dat op de accu ligt vochtig worden en ervoor zorgen dat de accu leeg raakt. Doordat de vuillaag in contact staat met de polen van de accu, kan er een kortsluiting ontstaan die de batterij beschadigt. Daarom is het belangrijk om regelmatig je accu schoon te maken. Dit kun je makkelijk zelf doen met een oplossing van soda en water. Reinig ook de aansluitpunten van de batterij en verwijder roestvlekken. 

Tip 4: Maak geregeld een lange route

Een auto starten kost je accu best veel energie. Wanneer je vooral korte ritjes rijdt, kan het zelfs zo zijn dat de accu niet genoeg tijd heeft om op te laden tijdens het rijden. Hierdoor raakt de accu langzaam leeg. Maak daarom af en toe een langere rit, van zo’n dertig kilometer. Op deze manier kan de accu helemaal opladen.

Tip 5: Gebruik de juiste accu

iedere auto heeft een batterij met specifieke eigenschappen. Het is daarom belangrijk dat de juiste accu in de auto zit. Probeer dus niet een paar euro te besparen door een accu aan te schaffen die niet helemaal bij je auto past. Dit kan er namelijk voor zorgen dat niet alleen de accu, maar ook de auto beschadigt. 

Tip 6: Controleer je accu regelmatig

Als je een klikkend geluid hoort wanneer je de auto start, kan het zo zijn dat je accu niet meer goed werkt. Ook als de koplampen dimmen kan dit een teken zijn van problemen met de accu. Laat je accu daarom controleren bij Mooren Auto in de garage! Een afspraak is zo gemaakt, zorg dat jouw auto in topconditie blijft.