5 tips voor je airco

Om misverstanden met je airco te voorkomen

Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter is een airco van essentieel belang. Helaas wordt de airco regelmatig verkeerd gebruikt. Dit kan zorgen voor vervroegde vervanging of verkeerd verkoelen.

Daarom geven wij in deze blog 5 tips hoe je de meest voorkomende airco-fouten gemakkelijk kunt oplossen.

1:    Airco direct op de koudste stand en met de grootste blaaskracht aanzetten.

Een hete zomerdag en je auto staat de hele dag in de volle zon. We kunnen het niet ontkennen: als het zo ontzettend warm is, willen we de airco het liefst volle bak laten blazen.

Toch is het verstandiger om eerst even de portieren en de ramen te openen voordat je de airco aanzet. Zo kan de opgewarmde lucht (soms wel 40 graden) de auto eerst verlaten. Laat je auto dus eerst even een minuutje ventileren, stap daarna pas in om vervolgens de airco aan te zetten. 

2:     De ‘luchtrecirculatie’ ingeschakeld houden

Het is handig om de eerst paar minuten de interne recirculatie in te schakelen, want dan hoeft de airco niet continu de warme buitenlucht af te koelen. Dit kost namelijk meer energie en duurt langer dan wanneer je eerst de beperkte hoeveelheid binnenlucht laat afkoelen.

Vervolgens moet je het systeem echt op de stand met toevoer van buitenlucht zetten. Hierdoor zal het systeem de luchtstroom gelijkmatiger en efficiënter verdelen en houd je frisse lucht, die niet te droog wordt.

3:     Airco in de ochtend

In Nederland is het in de zomer vaak nog fris in de ochtend. Toch is het aan te raden om s’ ochtends vroeg al de airco aan te zetten. Zonder airco zullen je ramen namelijk snel beslaan, omdat de aanwezige waterdamp in de binnenlucht zal condenseren tegen de iets koudere ramen.

4     De uitstroomopeningen verkeerd richten

In de zomer voelt het prettig aan om te koude airco richting je gezicht of elders te richten. Het wekt namelijk de indruk dat je op deze manier het beste afkoelt. 

Echter is het tegendeel waar! 

Door de uitstroomopeningen op jezelf en andere inzittenden te richten, garandeer je verkoudheid. Bovendien is het beter om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de luchtstroom. Dit doe je door de uitstroomopeningen naar boven te richten. 

Leuk weetje: Warme lucht stijgt. Door de openingen naar boven te richten, wordt het sneller koel!

5:   Geen of te weinig onderhoud airco

Een airco heeft ook onderhoud nodig. Het is daarom verstandig om jaarlijks de airco te laten controleren in de garage. Zo kunnen er eventueel onderdelen worden vervangen mocht dit nodig zijn.

Als je je airconditioning goed onderhoudt, gaat deze gemiddeld zo’n 10 jaar mee. Verder is het belangrijk om na een paar jaar het koudemiddel aan te laten vullen. Als de airco lijdt aan achterstallig onderhoud, kan dit leiden tot bacteriële schimmels in het systeem.

Deze schimmels kunnen veel stank veroorzaken in je auto. 

Dit waren de 5 tips om de meest voorkomende airco-misverstanden op te lossen. Extra tips voor het onderhouden van je airco nodig? Check dan onze blog: Airco onderhoud auto!

Meer weten over onze airco service? Neem dan gerust contact op via de mail: werkplaats@moorenauto.nl of telefonisch op 071-331 98 67. Afspraak maken? Kijk gerust even op onze website!