10 onmisbare tips voor als je met de auto op vakantie gaat


Nederlanders kiezen deze zomer vaker dan ooit tevoren voor een autovakantie. Om pech onderweg te voorkomen, is het daarom belangrijk om vooraf de conditie van je auto te checken.

Mooren Auto geeft vandaag 10 belangrijke tips zodat je straks met een gerust hart op vakantie gaat!

1. Check je auto voor vertrek


Bij Mooren Auto kun je in de garage een vakantiecheck laten doen. Tijdens deze check controleren we je remmen, accu, airco, koeling en oliepeil. Zo weet je zeker dat je auto in topconditie is als je straks naar je droombestemming rijdt! 

2. Tanken in het buitenland

In het buitenland hebben brandstoffen een andere naam dan je misschien gewend bent in Nederland. Zoek van tevoren daarom eerst uit welke brandstof je moet hebben en waar je deze brandstof kunt tanken. De meeste navigatiesystemen geven dit wel aan, maar het is altijd makkelijk als je het van tevoren al zeker weet!

3. Brandstofpas

Als je in het bezit bent van een buitenlandtankpas dan kun je tanken bij alle DKV-tankstations. 

4. Tolwegen

Niet meer wachten in de lange rij voor de tolpoortjes? Koop dan een Tolbadge bij de ANWB. Daarmee kun je over het gehele Franse wegennet bij de Télépéage elektronisch afrekenen en direct doorrijden. 

5. Niet vergeten mee te nemen

 • Belangrijke documenten: rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, identiteitskaart of paspoort. En neem de reservesleutel van de auto mee!
 • benodigdheden pechsituaties: gevarendriehoek, EHBO-set, een reserveband, thuiskomer of een bandenreparatieset.
 • Vervangend vervoer: neem een Creditcard mee. Voor eventueel vervangend vervoer kan dit essentieel zijn.
 • Telefoon oplader: zorg ervoor dat je je telefoon onderweg kan opladen. Neem een powerbank mee of een snoertje om in de auto te laden.
 • Extra navigatiesysteem: neem een extra navigatiesysteem mee als je een auto gaat huren in het buitenland, dit zit namelijk niet standaard in een auto. 

6. Pech onderweg

Heb je pech in het buitenland? Bel dan de alarmcentrale van de ANWB: 0031703141414. De telefonist(e) kan hulp sturen als dat nodig is. Op de Franse snelweg kun je ook het nummer 17 van de Franse politie bellen. Zorg er altijd voor dat je aan kunt geven waar je staat (wegnummer, hectometerpaal en richting). 

7. Afwijkende regels en verplichtingen

 • Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië: hier is een vignet op de snelwegen verplicht. Een vignet is een manier van tol in Europa.
 • Zwitserland: Ook hier is een vignet op de snelwegen verplicht en is het gebruik én bezit van navigatiesystemen met flitsmeldingen ten strengste verboden.
 • Duitsland: in de zogeheten Umweltzones ben je verplicht je auto te voorzien van een milieusticker. De functie voor flitsmeldingen moet op ieder navigatiesysteem zijn uitgeschakeld, dus ook op je mobiele telefoon of tablet.
 • Frankrijk: de functie voor flitsmeldingen moet zijn uitgeschakeld op alle aanwezige apparatuur. Verder is het verplicht om twee blaastuitjes in de auto te hebben die voorzien zijn van het NF-keurmerk. Ook is hier in sommige delen een milieusticker nodig.
 • Spanje, Slovenië, Kroatië en Hongarije: in deze landen is een set reservelampjes verplicht.
 • België, Polen, Turkije en Griekenland: in deze landen is een brandblusser in de auto verplicht. 

8. Goed verzekerd op reis

Bekijk goed welke kosten je zorgverzekering in het buitenland dekt. Kijk daarnaast ook of vervangend vervoer in het buitenland in je leasecontract gedekt is. Sluit zo nodig een aanvullende reisverzekering af. 

9. Milieuzones

Veel Europese steden hebben milieuzones ingesteld. Om de stad in te mogen heb je bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig. Op het niet handhaven van deze regels staan vaak stevige boetes. Check daarom voor vertrek deze lijst van de ANWB met de geldende regels per land en stad. 

10. Elektrisch op vakantie? Wel goed plannen!

Niet ieder land heeft zo’n uitgebreid netwerk van laadstations als Nederland. Ga je met je elektrische auto op vakantie en wil je precies weten waar je in het buitenland kunt laden, kijk dan op chargemap.com, openchargemap.org of oplaadpunten.nl

Let op: veel laadpassen werken niet in het buitenland. Bekijk voor je vertrek de website van je leverancier.